Ющенко наказав Тимошенко проводити аукціони

Четвер, 4 грудня 2008, 09:28

Президент Віктор Ющенко стурбований ситуацією, що склалася із забезпеченням економічних інтересів держави у сфері надрокористування.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак у четвер, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, недосконалість чинного законодавства стримує розвиток геологічної галузі, створює передумови для нераціонального використання надр, а відсутність належного контролю з боку держави призводить до численних порушень у цій сфері.

"Держава зазнає значних економічних втрат через непрозорий механізм надання суб'єктам господарювання прав на надрокористування. На сьогодні фактично ігноруються конкурсні засади надання спеціальних дозволів. Протягом 2008 року проведено лише 2 аукціони, на яких продано 26 спеціальних дозволів загальною вартістю 32,26 млн. гривень. Водночас без проведення аукціону надано 191 спеціальний дозвіл", – зазначає Шлапак.

"На думку президента України, до прийняття нової редакції кодексу "Про надра" необхідно внести відповідні зміни до чинного порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, зокрема, переглянути перелік підстав для надання дозволу на користування надрами без проведення аукціону".

Окрім того, стверджує Олександр Шлапак, до зазначеного порядку необхідно внести зміни, якими передбачити надання дозволів виключно за рішенням Міністра охорони навколишнього природного середовища України, який має нести особисту відповідальність за правомірність прийнятих рішень.

Для вирішення існуючих проблемних питань президент звернувся до прем'єр-міністра з проханням розглянути на засіданні уряду проект постанови про внесення змін до порядку надання у 2008 році спеціальних дозволів на користування надрами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування