Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко вимагає від Тимошенко невідкладних дій

Четвер, 4 грудня 2008, 10:47

Президент Віктор Ющенко наголошує, що уряд має невідкладно врегулювати низку актуальних питань в аграрному секторі економіки.

Про це йдеться у листі президента до прем’єра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба президента.

"Під час моєї зустрічі з працівниками аграрного сектора економіки, яка відбулася 12 листопада цього року, порушувалася низка актуальних питань, які потребують невідкладного врегулювання", – йдеться у листі.

Він попросив уряд невідкладно розглянути порушені проблеми та вжити заходів для їх врегулювання.

Серед найважливіших він назвав значне зниження цін на сільськогосподарську продукцію, зокрема на пшеницю та соняшник.

"Не зважаючи на зниження закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, на споживчому ринку подібних тенденцій не відбулося. Ціна на хліб, олію, молочні продукти знизилася в незначній мірі, або навіть зросла", – зазначає Ющенко.

Також він вказав про недостатнє фінансування Аграрного фонду, яке не відповідає потребам сільгоспвиробників і "вкотре свідчить про неадекватність дій уряду".

Також ще однією проблемою Ющенко назвав "Виклики, пов'язані з необхідністю експортувати рекордні обсяги зерна та олійних культур".

Він навів оцінки експертів про те, що рекордний врожай зернових цього року дає можливість експортувати більш як 20 млн. тонн зерна, натомість експортується приблизно 10 млн. тонн зернових та 2 млн. тонн олійних.

Ющенко наголосив, що держава має відігравати значно активнішу роль у сфері зовнішньоекономічних відносин для створення привабливіших умов експорту вітчизняної продукції, зокрема шляхом укладання міждержавних угод, зниження ставок експортного мита, своєчасного повернення податку на додану вартість.

Він також констатував відсутність позитивних зрушень у тваринництві, зокрема те, що поголів'я худоби в Україні продовжує скорочуватися.

До знищення вітчизняного тваринництва, на думку президента, призводить нарощування імпорту м'яса, обсяг якого за січень – жовтень становив 436 тис. тонн, що у 2,4 раза більше, ніж торік. При цьому, за прогнозними балансами, для задоволення внутрішнього попиту Україна має імпортувати за рік близько 230 тис. тонн.

Також він звернув увагу уряду на загрози погіршення умов кредитування аграріїв і вважає за доцільне розробити низку заходів, зокрема, сприяння пролонгації залучених кредитів, продовження державної підтримки кредитування наступного року.

Також він висловився за необхідність врахування у повному обсязі потреб аграрного сектору в фінансових ресурсах при опрацюванні проекту Державного бюджету України на 2009 рік.

За оцінками експертів, на наступний рік потреби аграріїв складають більш як 15 млрд. гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...