У Німеччині чекають газового загострення і хочуть трубу в обхід України

П'ятниця, 5 грудня 2008, 07:13

Німецький енергетичний концерн Eon у найближчі тижні готується до загострення суперечки щодо боргу за газ між Росією та Україною.

Про це голова концерну Вульф Бернотат заявив в інтерв’ю газеті Süddeutsche Zeitung, надрукованому в п’ятницю, передає "Німецька хвиля".

"В України немає грошей, але є борг перед Росією у понад 2,5 мільярди доларів. Країна просто не може сплачувати за старі й нові поставки газу", - сказав Бернотат.

За його словами, в такому разі російському концерну "Газпром", можливо, доведеться скоротити поставки (газу в Україну) "не з політичних, а з чисто економічних причин".

Наслідки цього можуть бути відчутні і в Західній Європі, сказав Бернотат.

У зв’язку з цим він вказав на важливість для Німеччини будівництва Північноєвропейського газопроводу по дну Балтійського моря в обхід України.

Німецький концерн Eon через компанію Eon Ruhrgas є найбільшим імпортером газу в Європі. В Росії концерн тримає незначний пакет акцій "Газпрому". Нещодавно Eon і "Газпром" домовилися про спільне видобування газу з родовища "Южно-Русское".

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін у четвер заявив про можливе скорочення поставок газу в Україну, якщо вона не розрахується з боргами до кінця року.

Того ж дня український президент Віктор Ющенко сказав, що "гарантує" транзитні поставки російського блакитного палива в Європу.

На початку 2006 року "Газпром" вперше зупинив поставки газу Україні. Тоді це також відчули на собі споживачі газу на Заході.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування