Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник пропонує Стельмаху пакет "компромісів" для порятунку банків

П'ятниця, 5 грудня 2008, 11:39

Міністр фінансів Віктор Пинзеник пропонує Нацбанку ініціювати надання позичальникам права, за згодою банку, погашати валютні кредити гривнею.

Про це йдеться у листі Пинзеника до Нацбанку, розміщеному на сайті Мінекономіки.

Мінфін пропонує внести до нормативних актів НБУ зміни, що дадуть можливість банкам здійснювати наступні операції:

- надавати право позичальникам за згодою банків погашати валютні кредити, або їх частини та відсотки по цих кредитах у національній валюті за офіційним курсом НБУ на момент погашення.

- відтерміновувати погашення кредитів та знижувати кредитні ставки, за умови негайного погашення позичальником частини позики (як у гривні, так і у валюті).

- за добровільною згодою сторін ухвалювати компромісні рішення: частину валютного кредиту позичальник погашає достроково і негайно, решта кредиту переводиться у гривню за курсом, що діяв на момент отримання позики (але не нижче нього). Або погашається тільки тіло кредиту у валюті (без сплати відсотків).

"Можливі й інші варіанти компромісів, які влаштовують обох партнерів (банк-позичальник)", - вважає Пинзеник.

З тим, щоб мінімізувати втрати банків від таких операцій, пропонується відносити зазначені втрати спочатку на зменшення резервів, а потім - на зменшення капіталу банку.

"Для віднесення втрат на валові витрати, необхідно змінити податкове законодавство. Але, ще до того, треба відкрити банкам дорогу до цих операцій", - вважає міністр.

На його думку, для збереження у "робочому стані" банків, які здійснюють подібні операції, Нацбанк (за результатами перевірки банківських звітів про обсяги вказаних операцій) має (в міру обсягів їх здійснення) понижувати норматив адекватності капіталу.

У листі до Нацбанку міністр фінансів також наголошує на необхідності нормативно врегулювати питання щодо спрощення процедури рекапіталізації банків та здійснення деяких заходів щодо стабілізації обмінного курсу гривні.

Зокрема, для врегулювання обмінного курсу пропонується запровадити пост-аудит операцій (наступний моніторинг) використання купленої на валютному ринку валюти.

Разом з тим пропонується припинити продаж валюти для потреб готівкових операцій (крім зняття валютних депозитів та погашення валютних кредитів).

"В умовах масштабної банківської, а тепер уже і кризи економіки світу, такі кроки дозволять зменшити фінансові проблеми банків, врегулювати проблемні питання для виходу з "кредитного тупика" банків, громадян та економіки", - переконаний Пинзеник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування