"Газпром" переконуватиме Європу вплинути на Україну?

Вівторок, 9 грудня 2008, 07:29

Суперечка між "Газпромом" та Україною зростає, пише у статті під таким заголовком британський часопис "Financial Times".

Заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв в інтерв’ю "Financial Times" заявив, що переговори з Україною щодо погашення боргів та майбутніх цін на газ все ще далекі від досягнення угоди, передає в вівторок "Бі-Бі-Сі".

Водночас, Олександр Медведєв висловив сподівання на те, що справу вдасться довести до кінця ще цього року.

При цьому він процитував слова російського прем’єр-міністра Володимира Путіна, який зазначив, що в разі як Україна спробує "красти" газ, Москва не толеруватиме цьому.

Часопис зазначає, що запекла суперечка з приводу газових постачань загострилася після заяви "Газпрому" про те, що сторони все ще не наблизилися до підписання угоди.

Чільні представники "Газпрому" у вівторок зустрічатимуться у Брюсселі з представниками Єврокомісії, намагаючись пояснити, чому російська сторона так налаштована змусити Україну платити.

У російській компанії вважають, що Брюссель може вчинити тиск задля залагодження цієї справи чи ж принаймні його можна буде переконати у тому, що в разі припинення газових постачань провина не буде лежати лише на "Газпромі".

Українські провідники упродовж останніх днів надали обіцяння того, що країна зробить усе можливе, аби уникнути перебоїв у російському експорті до ЄС.

Разом з тим, пише "Financial Times", керівники "Нафтогазу України" не змогли у понеділок сказати, у який спосіб буде врегульовано борг перед "Газпромом" чи коли буде підписано угоду щодо ціни на газ на наступний рік.

Британський часопис нагадує, що Київ і Москва сперечаються з приводу того, скільки Україна має платити за газ, ще від початку 90-х років. І це вже призводило до призупинки постачання газу на межі 2005-2006 років і до різкого зростання цін у деяких країнах ЄС.

Під час подібної суперечки минулого року "Газпром" скоротив постачання Україні, що, однак, тоді не спричинило якихось серйозних наслідків для ЄС. Нині, коли глобальна фінансова криза тисне на обидві сторони, напруження знову почало зростати.

На переконання "Газпрому", йому завинили майже 2,5 мільярди доларів несплачених рахунків за газ, поставлений до кінця листопада, і що російська монополія отримала лише незначну частку грошей від обіцяної Україною суми.

"Financial Times" також цитує заяву "Нафтогазу", який визнає, що глобальна фінансова криза і падіння гривні ускладнили його зусилля з погашення боргів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування