Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко особисто посилив інформаційну атаку на Європу

П'ятниця, 2 січня 2009, 10:48

Президент Віктор Ющенко направив листи європейським лідерам і президенту США з поясненнями позиції України щодо газового спору з Росією.

Листи надіслані канцлеру Австрії Вернеру Файману, прем’єру Італії Сільвіо Берлусконі, канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, президентам Словаччини Івану Гашпаровичу, США - Джорджу Бушу, Угорщини - Ласло Шойому, Французької Республіки - Ніколя Саркозі, Чехії - Вацлаву Клаусу та голові Європейської комісії Жозеф Мануелю Баррозу.

Ющенко в листі наголосив, що протягом 2008 року Україна вела складні переговори з Російською стороною щодо умов постачання в Україну російського природного газу та його транзиту через територію нашої держави до інших європейських країн у 2009 і наступних роках.

"Під час переговорів Українська сторона дотримувалася домовленостей, досягнутих президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємних зобов'язань, зафіксованих у Меморандумі між Урядом Росії і Кабміном України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року", - наголошує Ющенко.

У листах надано пояснення того, що, зокрема, положення Меморандуму передбачають, що при виконанні Українською стороною своїх зобов'язань щодо розрахунків за поставлений українським споживачам природний газ з 1 січня 2009 року будуть встановлені прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і НАК "Нафтогазом" щодо поставок і транзиту російського природного газу.

Окрім того, Меморандумом також передбачено поетапний перехід протягом трьох років до ринкових, економічно обґрунтованих і взаємоузгоджених цін на російський природний газ для споживачів України і тарифів на його транзит через територію України.

"Українська сторона 30 грудня 2008 року повністю розрахувалася з постачальником за природний газ, отриманий у поточному році", - наголошує Ющенко.

У листах повідомлено, що українська сторона продовжує переговори з російськими партнерами на основі положень згаданих Меморандуму і домовленостей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування