Нафтогаз не шантажував Газпром, а попереджав

П'ятниця, 2 січня 2009, 17:37

У Нафтогазі заявляють, що лист про те, що неоформлений російський газ у 2009 році може бути конфіскований, не є шантажем.

Про це заявив прес-секретар Нафтогазу Валентин Землянський в ефірі радіо "Эхо Москвы".

"І по суті справи і пан Купріянов цитував цей лист. Тобто ми пояснили, які наслідки може мати непідписання", - пояснив він.

"Ми повинні підписати два контракти. Один контракт – це постачання газу на територію України, другий контракт – це транзит російського газу територією України. От ми говорили про другий контракт, про контракт по транзиту, який необхідний з чисто технічної точки зору", - сказав Землянський.

"Шантажем це назвати не можна, ми попередили просто наших російських партнерів про те, що в нас є проблеми. Є проблеми синхронізації роботи газотранспортної системи як з російської, так і з європейської для України, є проблеми митного оформлення даного газу. От ці всі питання передбачаються в додаткових договорах або додаткових контрактах до загального рамкового контракту по транзиту", - додав він.

Відповідаючи на питання, чи ведуться переговори з якимись іншими постачальниками газу, він сказав: "Наскільки мені відомо, поки такі переговори не ведуться".

"Якщо до квітня-місяця нам не вдасться домовитися. Поки ці варіанти не розглядаються", - додав він на уточнююче питання про те, чи готова Україна домовлятися з Норвегією або з Нідерландами про покупку їхнього газу.

Він також повідомив, що в України запасів газу "має вистачити до кінця опалювального сезону, тобто до кінця квітня". "Це у випадку такого аврального розвитку подій, як це відбувається зараз", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News