Росія скандалом з Україною намагається підштовхнути ЄС до прямих постачань?

Понеділок, 5 січня 2009, 16:42

Росія, вирішивши піти на жорстке загострення газових відносин з Україною, намагається, таким чином, довести Європі вигідність прямих схем постачань газу, вважає директор українського Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

"Росія за рахунок скандалу з Україною доводить Європі вигідність прямих схем забезпечення енергетичними запасами і новими маршрутами і некомпетентність України як держави-посередника", - сказав він у понеділок в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

На думку експерта, і Україна, і Росія, щоб не втратити авторитет в очах європейських країн, будуть змушені піти на створення схеми, яка забезпечить жорсткий контроль і прозорість у газових переговорах.

Єрмолаєв припустив, що Україна і Росія можуть створити якусь експертну групу, яка б представляла інтереси всіх сторін, і знімала б питання, пов'язане з технічним боком роботи ГТС, у тому числі умови і стан українських газових сховищ, які забезпечують баланс і тиск газу.

На думку експерта, створення такої моніторингової системи змогло б уплинути на підписання угоди про постачання газу в Україну, а також жорсткіше регламентувати систему, що забезпечує закупівлі і виконання договору про постачання газу в Україну.

"Поки така система моніторингу не буде створена, обидві сторони, очевидно, матимуть свої секрети під столом", - сказав політолог.

За словами експерта, у даному газовому конфлікті українська сторона намагається продемонструвати Москві "свою потрібність, свою важливість і відстояти свій статус посередника у взаєминах між Росією та Європою".

Єрмолаєв також припустив, що Москва робитиме жорсткіші умови, висуваючи вимогу гарантій із купівлі й розрахунків за газ, тому що позиції "Нафтогаз України" за такого підходу виглядають не такими переконливими "і в плані платоспроможності, і в плані корумпованості при купівлі газу".

"Я не виключаю, що в цій ситуації, з огляду на вже зацікавленість Євросоюзу, виникне питання про реструктуризацію НАК "Нафтогаз України": Тобто тема, яка піднімалася на початку 2000-х років, тепер підніметься, і можливо до неї знову доведеться повертатися", - резюмував експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News