Росію звинуватили в спекуляціях і брехні за Україну

Понеділок, 5 січня 2009, 22:10

Радник з енергетичних питань місії України при ЄС В'ячеслав Княжницький називає політичними спекуляціями і відвертою брехнею дії Росії в газовій суперечці з Україною.

В інтерв'ю "Інтерфаксу" у понеділок у Брюсселі він, коментуючи рішення прем'єра Росії Володимира Путіна й голови "Газпрому" Олексія Міллера скорочувати з понеділка постачання газу на російсько-український кордон в обсязі, рівному "украденому Україною" обсягу газу - 65,3 млн кубометрів, сказав:

"Перше, що вони хочуть зробити, так це довести, що ми, нібито, крадемо газ. Найцікавіше, що в нас досі, за всі ці дні, немає жодної скарги з європейської сторони з приводу того, що, нібито, Україна краде газ. Це – дивне повідомлення. Можливо, в них своя особлива філософія з приводу того, що таке крадіжка".

Водночас, радник відзначив розуміння російської сторони того факту, що Україна має використовувати певні обсяги технологічного газу для того, щоб надійно забезпечити транзит російського газу в європейські країни.

Іншим моментом, який "викликає подив", він назвав плани "Газпрому" постачати газ трубопроводом "Блакитний потік" через Туреччину.

"Я хочу подивитися, за якою транзитною ставкою їм це обійдеться, уже не кажучи про відстань. Принаймні, це будуть не ті смішні 1,7 долара, які є на території України. Я думаю, там ставка буде в районі 5-7 доларів, і просто щоб громадяни Росії знали, у скільки це обійдеться казні. Це говорить про те, що в основі передачі газу через територію України в них немає ніякої економіки. Тут чиста політика", - вважає радник.

У зв'язку з цим, Княжницький назвав дії Росії "чисто політичними спекуляціями і відвертою брехнею".

"Україна дуже прагматично підходить до цих переговорів, просто Росія до цього не звикла. Уперше вони зіткнулася з нормальною позицією, коли один хоче купити, а інший хоче продати. Звісно, один хоче купити дешевше, інший – продати дорожче. Але завжди при цьому знаходиться компроміс, і тут диктат просто неможливий", - сказав він.

За словами радника, у Брюсселі скептично поставилися до цифри в 450 доларів, яку оголосив Міллер. "Але ці фантазії серйозно просто не можна сприймати, тому що ціна на нафту падає. Росія посилається на прив'язку газу до нафти, тому не зрозуміло, звідки беруться такі цифри", - сказав Княжницький.

Він також покритикував заяву Путіна про те, що час дешевих енергоносіїв минув. "Ринок міняється, і в цьому його цікавий бік. Це можна було простежити по тому, які були коливання на ринку нафти і газу з 70 року. Буквально через тиждень після того, як пан Путін сказав, що час дешевих ресурсів минув, ціни на нафту доводять нам зовсім зворотне", - відзначив він.

Княжницький вважає, що "суть газу для України, як і для багатьох інших країн, не в ціні за газ, а у факті його заміщення". "Якщо газ стає дорогим, то для виробництва електроенергії і тепла вигідніше перейти на використання мазуту. Тому позиція української сторони, коли вона відстоює раціональну ціну на газ з урахуванням падіння світових цін на нафту, цілком зрозуміла. А те, що пропонує Росія у відповідь, більше схоже на фантазію", - сказав він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування