У Європі бояться, що буде гірше, і скликають засідання

Вівторок, 6 січня 2009, 06:55

У п’ятницю у Брюсселі відбудеться спеціальне засідання, на яке також запрошені представники "Газпрому" та "Нафтогазу України", щоб не допустити негативного впливу російсько-української суперечки на Європу.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

У Брюсселі вважають, що ситуація з газом може ще більше погіршитися.

"Суперечка не вирішена, а ми перебуваємо посеред зими", - сказав речник Європейської комісії Ферран Тараделас Еспуні.

Між тим, керівництво ЄС продовжує вважати конфлікт між Україною та Росією суто комерційною суперечкою.

Водночас, у Єврокомісії не можуть порівняти ціну, яку Росія вимагає від України, із середньоєвропейською, оскільки не знають скільки європейці платять Росії з газ.

За словами Еспуні, середню цифру по Євросоюзу вирахувати неможливо, оскільки контракти європейські фірми укладали безпосередньо із Газпромом і деталей не розголошували.

"Це секретні контракти, і ціна на газ, наскільки я знаю, залежить від ціни на нафту, яка розраховується за спеціальною формулою", - сказав напередодні Еспуні.

За його словами, ситуація у країнах членах ЄС змінюється щохвилини.

Раніше проблеми з постачанням газу були відзначені в Угорщині, Словаччині, Румунії та Польщі. Утім, перші дві країни уже відзвітували про відновлення тиску у газових трубах. А до Польщі, яка недоотримала газ з України, надійшли компенсаційні обсяги з Білорусі.

Перебоїв із постачанням газу не було відзначено у жодній державі ЄС. І жоден з користувачів поки що не постраждав.

Єврокомісія продовжує проводити моніторинг ситуації та очікує результатів роботи місії ЄС, яка у понеділок вранці вирушила до Києва.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування