У ЄС вимагають негайно відновити поставки газу

Вівторок, 6 січня 2009, 12:57

У Європейському Союзі називають цілковито неприйнятним припинення постачань газу без будь-якого попередження і вимагають їх негайного поновлення.

Про це йдеться в заяві чеського президентства в ЄС і Європейській комісії, текст якої передано агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок у Брюсселі.

"Без будь-якого попередження й у повній протилежності до даних високою владою Росії й України запевнянь Європейському Союзу, постачання газу в деякі країни – члени ЄС були істотно скорочені. Ця ситуація цілковито неприйнятна", - говориться в заяві.

У зв'язку з цим чеське президентство і Європейська комісія "вимагають, щоб постачання газу в ЄС були відновлені негайно, і щоб обидві сторони поновили переговори для остаточного вирішення двосторонньої комерційної суперечки".

З цією метою, зазначається в заяві, чеське президентство й Єврокомісія інтенсифікують діалог із обома сторонами для того, щоб вони швидко змогли знайти рішення.

Раніше у вівторок об'єднана місія чеського президентства й Єврокомісії закликала Україну та Росію знайти негайне, довгострокове і прозоре рішення для забезпечення постачань газу в країни ЄС.

Причиною складності пошуку угоди між "Нафтогазом України" і "Газпромом" є різні точки зору щодо правових і технічних аспектів, заявив міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ріман у ході перебування об'єднаної місії чеського президентства в ЄС і Європейської комісії в Києві.

"Ми віримо, що це у спільних інтересах України та Російської Федерації знайти довгостроковий режим постачань і транзиту, який був би зручний для обох сторін і гарантував безпеку постачань газу в країни-члени ЄС. Обидві сторони мають продовжувати пошуки негайного і прийнятного та прозорого рішення", - сказав Ріман.

Об'єднана місія зі встановлення фактів чеського президентства в ЄС і ЄК провела зустріч із членами українського уряду, високими посадовими особами офісу президента України і представників газової індустрії в понеділок і вівторок.

Місія відзначила стурбованість у зв'язку з поточним станом у триваючій комерційній суперечці між Росією й Україною, який уже відчутно вплинув на кілька держав-членів ЄС. Вони ознайомилися з правовими і технічними деталями бек-граунду невирішеної проблеми постачання і транзиту газу.

Потім місія відбуде до Берліну для зустрічі з представниками "Газпрому".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування