Польща готова допомогти Україні в суперечці по газу

Вівторок, 6 січня 2009, 16:39

Варшава допоможе Україні в справі відстоювання позиції Києва в російсько-українській газовій суперечці перед представниками ЄС, повідомив у вівторок міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

"Польща допоможе Україні в представленні перед європейськими чиновниками в Брюсселі її позиції по газу", - заявив міністр у вівторок на прес-конференції.

"Ми щасливі дізнатися про запланований візит президента України Віктора Ющенка в нашу країну. Важливо, щоб в інформаційному шумі були почуті аргументи двох наших сторін", - також заявив Сікорський.

Ющенко має намір відвідати польське місто Віслу 14 січня, повідомляє "Інтерфакс".

Між тим, польський газовий концерн "ПГНіГ" у вівторок звернувся до "Газпрому" з проханням збільшити на 4-5 млн кубометрів на добу постачання газу газопроводом Ямал-Європа, який пролягає через Білорусію.

"ПГНіГ зараз запитує "Газпром" про можливість спрямування додаткових 4-5 млн кубометрів газу на добу Ямальским трубопроводом. Це могло б цілком забезпечити контрактні постачання в Польщу", - повідомив міністр економіки Польщі Вальдемар Павляк на прес-конференції у Варшаві.

За останніми даними, зараз Польща отримує лише 15% від оговореного контрактом обсягу.

Павляк також зазначив, що польський уряд у вівторок ухвалив постанову, яка дозволяє скорочувати постачання газу великим споживачам.

"Зараз газова система працює без збоїв, жодних проблем із забезпеченням споживачів нема, і, сподіваюся, не буде в найближчі кілька років. Сталася значна недопоставка транзитного газу з України через населений пункт Дроздовичі, тому польський оператор газотранспортних систем компанія "Газ-Систем" звернувся до міністра економіки з проханням увести законні заходи, які дозволили б уводити тимчасові обмеження на споживання газу деякими великими промисловими споживачами", - сказав він.

За словами Павляка, "кабінет пішов на вжиття такого заходу, і це означає, що ми зможемо гнучкіше реагувати на швидкі зміни в постачаннях газу чи в умовах, коли стане зрозуміло, що газова криза затягується".

Павляк зазначив, що обмеження можуть торкнутися тих підприємств, які споживають понад 417 кубометрів газу на годину.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування