Для України неприйнятна ціна газу в $450 - "Нафтогаз"

Вівторок, 6 січня 2009, 17:22

Офіційний представник НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський заявив, що українська сторона готова підтримати "комерційно обґрунтовану" пропозицію Москви за ціною на газ, але не $450 за тисячу кубометрів.

"Ціна в 450 доларів – неприйнятна пропозиція не тільки для України, але й за кон'юнктурою світових цін", - сказав він у вівторок в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

При цьому Землянський підкреслив, що "ми цілком підтримаємо позицію Москви, якщо пропозиції наших російських партнерів теж будуть комерційно обґрунтовані".

Крім того, він висловив думку, що газовий конфлікт не пов'язаний із внутрішньополітичною ситуацією в Україні напередодні президентських виборів, передає "Інтерфакс".

"Першого січня ми мали загальну спільну заяву президента і прем'єра щодо ситуації по газу, вони цілковито співпали в своєму баченні проблеми", - сказав Землянський і запевнив, що "НАК "Нафтогаз України" не підтримує жодну з політичних сил, він перебуває поза політикою, це чиста економіка й не більше".

4 січня "Газпром" назвав ціну постачань газу в Україну у січні на рівні $450 за тисячу кубометрів.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив у неділю журналістам у Москві, що досі не укладено контракт на постачання газу в Україну у 2009 році.

"НАК "Нафтагаз" України відмовився від пільгової пропозиції "Газпрому" про постачання російського газу за ціною $250 за тисячу кубометрів і в односторонньому порядку вийшов із переговорного процесу. Не повернула за стіл переговорів наших українських колег і пропозиція про постачання середньоазіатського газу за ціною $370, а також і пропозиція про постачання газу за середньоєвропейською ціною $418", - сказав він.

Міллер висловив сподівання, що "пропозиція про постачання газу на Україну в січні за ціною $450 за тисячу кубометрів, яка визначається як ціна на газ у країнах Східної Європи, суміжних із Україною, мінус транзитні витрати через територію України, у найближчий час поверне "Нафтогаз України" за стіл переговорів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування