Медведєв: "Росія і балканські країни стали заручниками поведінки України"

Вівторок, 6 січня 2009, 19:28

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв вважає, що відповідальність за припинення постачання газом Болгарії та низки інших країн Балкан і південної Європи цілковито лежить на українській стороні.

"Росія, Болгарія й інші балканські країни стали заручниками нерозсудливої поведінки України", - заявив Медведєв у вівторок увечері журналістам у Берліні після переговорів з міністром економіки Німеччини Міхаелем Глосом.

За його словами, повідомляє "Інтерфакс", "ситуація дуже серйозна, низка країн зазнає серйозного скорочення поставок".

"Разом із нашими західноєвропейськими партнерами ми використовуємо альтернативні маршрути постачання, у тому числі газопровід "Ямал-Європа", "Блакитний потік", газ, який належить "Газпрому" у підземних сховищах газу в Європі. Також наші партнери, у тому числі в Німеччині, використовують свій газ у підземних сховищах, що дозволяє не допускати кризового розвитку подій", - повідомив Медведєв.

На жаль, підкреслив він, ситуація на Балканах особливо тривожна. "Це пов'язано, зокрема, з тим, що немає потужностей підземного збереження газу, і крім того, що російський газ обмежений у постачаннях Україною в напрямку Балкан, Україна погрожує перекрити газопровід через Берегове", - сказав заступник голови правління "Газпрому".

"Однак знайти вирішення і вихід із цієї ситуації необхідно якомога швидше. Спільними зусиллями з Росії й у Європі система магістральних газопроводів підтримується в робочому стані. Але необхідно, щоб українська сторона повернулася за стіл переговорів, і було знайдено рішення щодо організації постачань газу в Європу", - підкреслив він.

Медведєв також наголосив, що Україна повинна неухильно дотримувати узятих на себе зобов'язань країни-транзитера російського газу в Європу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування