ЮЩЕНКО ЗАКЛИКАЄ МЕДВЕДЄВА ДАТИ ГАЗ ЄВРОПІ, а Єврокомісію – натиснути

Середа, 7 січня 2009, 09:41

Україна надзвичайно стурбована ситуацією, що склалася з транзитом російського природного газу через територію України до європейських споживачів.

Про це йдеться у листах президента Віктора Ющенка до президента Росії Дмитра Медведєва та голови Європейської Комісії Жозе Мануелю Баррозу, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко наголосив, що Україна продовжує робити все можливе для забезпечення транзиту російського природного газу до Європи, використовуючи при цьому в тому числі український газ із підземних сховищ.

Президент особливо підкреслює, що для потреб українських споживачів не використовується жоден кубічний метр російського природного газу.

"З 1 січня 2009 року Україна споживає виключно газ власного видобутку та газ, що перебуває в українських сховищах і повністю оплачений НАК "Нафтогаз України".

З огляду на вкрай складну та небезпечну ситуацію, що складається в Європі, Ющенко закликав Медведєва відмовитися від будь-яких обмежень поставок газу для європейських споживачів.

"Вважаю за необхідне до завершення переговорного процесу щодо поставок газу в Україну та транзиту російського природного газу до європейських споживачів у 2009 році негайно відновити оперативний щоденний транзит газу до європейських держав в обсягах та за напрямками, які застосовувалися за станом на 31 грудня 2008 року", - говориться в листі до президента Росії.

"Україна підтверджує свою готовність забезпечувати транзит російського природного газу із здійсненням оплати з боку ВАТ "Газпром" за результатами завершення переговорів", - додав Ющенко.

Також президент пропонує негайно розпочати переговори на рівні керівників газотранспортних організацій щодо прозорої та прогнозованої процедури забезпечення європейських споживачів російським природним газом.

У своєму листі до Баррозу, Ющенко закликає використати всі можливості Європейського Союзу для того, щоб підтримати звернення до президента Росії негайно розпочати переговори.

Крім того, Ющенко пропонує Баррозу з метою забезпечення повної прозорості та отримання достовірної інформації в режимі реального часу "направити спостерігачів Європейської Комісії на пункти пропуску російського газу для транзиту територією України, а також на головний диспетчерський пункт ВАТ "Укртрансгаз".

Як відомо, у середу зранку "Газпром" повністю припинив транзит газу через територію України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...