"Газпром" заявляє, що це Україна "цинічно" перекрила Європі газ

Середа, 7 січня 2009, 13:32

Зупинка транспортування газу європейським споживачам через територію України може призвести до значних неполадок у газотранспортній системі, заявляє заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

"Починаючи з 11:30 вечора європейського часу Україна приступила до перекриття решти діючих експортних газопроводів, і до ранку вони перекрили всі газопроводи, позбавивши "Газпром" фізичної, я підкреслюю, фізичної можливості постачати газ європейським споживачам через Україну", - сказав Медведєв в ефірі телеканалу "Вести" у середу.

Він підкреслив, що "споживачі, що були зав'язані на одержання газу через Україну, позбавлені такої можливості, і низка країн не має потужностей підземних сховищ, що призвело до кризового стану з одержанням газу".

"Газпром" робить усе можливе, щоб поставки газу північним коридором, по газопроводу Ямал-Європа, по білоруській експортній системі продовжувалися не тільки в нормальному режимі, але і з використанням усіх наших резервів", - сказав Медведєв.

"На сьогоднішній день ми 150 млн кубометрів на добу подаємо газу по північному коридору з використанням підземних сховищ, і, напевно, зможемо ще приблизно на 10 млн збільшити. Фінляндія одержує газ по окремому газопроводу. Але жодні наші зусилля не в змозі компенсувати те, що зробила Україна, закривши свої експортні газопроводи", - зазначив він.

"При цьому особливо цинічно виглядає те, що Україна звинувачує "Газпром" у тому, що ми не подаємо газ в Україну. Будь-який школяр середньої школи пам'ятає, що відбувається, якщо закрити трубу з однієї сторони. Можливість подавати газ з іншої сторони труби відсутній. Тому уся відповідальність за те, що відбувається повністю лежить на українській стороні", - заявив Медведєв.

За його словами, якщо газ не йде через систему, в умовах холодної погоди, вона може зупинитися.

Він підкреслив, що "це загрожує в холодну погоду утворенням гідратних пробок на системі, які щоб подолати, потрібна дуже серйозна операція, включаючи нові врізання в трубу".

"Ми зобов'язані повідомити, чим загрожує така безвідповідальна поведінка з української сторони. У нас, чесно кажучи, не вкладається в розумі, яким чином українська сторона пішла на такий безпрецедентний крок в історії, жодного раціонального пояснення цьому нема, вони як і раніше відсутні за столом переговорів, незважаючи на нашу готовність вести переговори вдень і вночі", - сказав Медведєв.

Водночас голова "Газпрому" Олексій Міллер у відповідь на лист президента Віктора Ющенка з вимогою відновити транзит російського газу в Європу заявив, що "треба не писати, а працювати".

"Газпром" "постачає газ в обсязі, заявленому нашими закордонними партнерами мінус сума обсягу вкраденого Україною газу", - сказав він.

За його словами, "Газпром" у повному обсязі виконує свої зобов'язання, у той час, як Україна "один за одним закриває експортні коридори, і наші одержувачі не одержують газ".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: стався приступ епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
12:08
ФОТОПереяславський пес Хатіко знайшов люблячу родину та отримав нову кличку
11:49
фотоВійськовий "продав" ухилянту місце в делегації для виїзду за кордон
11:49
Росіяни скидали вибухівку з дронів: поранили жителя Берислава
11:48
Кадиров на тлі повідомлення про важку хворобу показав себе у спортзалі
11:43
Росіяни дещо змінили тактику і запускають по кілька дронів із різною періодичністю – ПС
Усі новини...