Баррозу: Нам усе рівно, хто винуватий, головне – поверніть газ

Середа, 7 січня 2009, 16:40

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявляє, що отримав гарантії від прем'єрів України і Росії Юлії Тимошенко і Володимира Путіна в тому, що вони згодні прийняти європейських спостерігачів для того, щоб установити реальну ситуацію з постачаннями газу в Європу.

Про це сказав він у середу в Празі в ході спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми одержали гарантії від прем'єр-міністра Путіна і прем'єр-міністра Тимошенко в тому, що вони обидва приймають міжнародних оглядачів, щоб перевірити на місці, що працює насправді", - сказав Баррозу.

Він пояснив, що в ході телефонної розмови в середу Путін завірив його, що Росія надає газ, призначений для європейських споживачів в українську систему, "але є проблеми з транзитом через Україну".

У свою чергу Тимошенко завірила Баррозу, що проблем із транзитом газу через українську територію немає.

"Таким чином, виходить, що якщо обоє - Росія і Україна - поводяться так, як вони кажуть, то проблем бути не має. Ми дійсно сподіваємося, що Росія поставила газ в українську систему, а Україна не перериває постачання газу", - сказав Баррозу.

Разом з тим він вважає, що критично важливо відновити постачання газу негайно.

"Для європейського споживача все рівно, де створена проблема - у Росії або в Україні. Зараз газ з Росії не постачається в наші країни", - підкреслив Баррозу.

Він висловив надію, що постачання газу будуть відновлені найближчим часом, у зв'язку з чим репутація і України і Росії як надійних партнерів в енергетичній сфері не постраждає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування