Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін: Росія дасть газ тільки після вироблення "механізмів контролю"

Середа, 7 січня 2009, 17:34

Росія відновить поставки транзитного газу через Україну для європейських споживачів тільки після відпрацьовування механізмів контролю за участі міжнародних спостерігачів, заявив прем'єр Росії Володимир Путін.

Про це повідомляє прес-служба уряду Росії з посиланням на заяву Путіна, яку він зробив у середу під час телефонної розмови з головуючим у ЄС прем'єр-міністром Чехії Міраком Поланеком.

"Якщо Україна найближчим часом не відкриє транзит російського газу і, як уже було відзначено, Росія буде змушена зупинити потоки транзитного газу в Україну, то "Газпром" відновить постачання тільки після відпрацьовування механізмів контролю за участі міжнародних спостерігачів", - сказав Путін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У ході телефонної розмови він поінформував свого чеського колегу, що досі Росія продовжує поставки транзитного газу для європейських споживачів на територію України.

"Це робиться, незважаючи на те, що Україна повністю закрила всі транзитні потоки російського газу в Європу", - сказав Путін.

У ході розмови було підкреслено, що якщо Україна не перегляне дане рішення, то Росія буде змушена зупинити транзит газу, "оскільки це втрачає сенс", тому що європейські споживачі все рівно цей газ не одержують.

"Путін активно підтримав пропозицію прем'єра Чехії про спрямування міжнародних спостерігачів, у тому числі від Євросоюзу, на територію України і Росії", - повідомляє прес-служба.

Водночас раніше Путін уже дав доручення припинити транзит газу через територію України.

У свою чергу заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що як тільки Україна припинила експорт російського газу в Європу, "Газпром" був змушений припинити транзит газу по території України.

У середу зранку "Нефтегаз" заявив, що "Газпром" повністю припинив транзит газу через територію України, внаслідок чого низка країн Європи перестала одержувати газ. У свою чергу в "Газпромі" заявили, що це "Нафтогаз" перекрив транзит у Європу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування