Газова криза в Європі: Литва звинувачує Росію, у Словаччині надзвичайний стан

Четвер, 8 січня 2009, 11:00

Голова уряду Литви Андрюс Кубілюс поклав на російську сторону провину за "газову війну" між Росією і Україною і припинення поставок газу до країн Європи.

"Такі дії Росії справді неприйнятні, хоча, з іншого боку, така поведінка Росії не повинна викликати подив", - заявив Кубілюс у четвер в інтерв'ю приватному радіо Ziniu radijas.

На думку прем'єра Литви, через цей газовий конфлікт Європейський Союз "повинен зробити дуже чіткі висновки".

При цьому він зазначив, що газовий конфлікт між Росією й Україною безпосередньо не торкнувся Литви.

Водночас російські поставки газу в Словаччину через Україну як і раніше припинені, заявили в четвер у словацькій державній компанії-операторі газопроводів SPP.

У зв'язку з цим у країні поки не будуть скасовувати режим надзвичайного стану, що дозволяє ощадливіше витрачати газ.

Це означає, що "промислові клієнти, що споживають більше 60 тис. кубометрів газу на рік, повинні знизити споживання газу до оговореного безпечного технічного мінімуму", - зазначає компанія.

За деякими даними, на території Словаччини через введені обмеження у четвер можуть припинити виробництво заводи автовиробників "Пежо" і "Кіа Моторс".

Раніше міністр економіки Словаччини Любомир Ягнатек заявив, що вжиті заходи з економії дозволять постачати газ у житлові будинки і у такі важливі установи, як лікарні і школи, протягом приблизно 70-80 днів.

У свою чергу в Італії протягом усієї зими не буде недостачі газу, незважаючи на припинення поставок російського газу через Україну, пообіцяв у четвер міністр економічного розвитку країни Клаудіо Скайола.

"Це складна криза, але ми переживемо зиму, ми зможемо забезпечити газом і енергетикою і родини, і компанії", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування