Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Єврокомісії хочуть відокремити український газ від європейського

Четвер, 8 січня 2009, 13:30

У Європейській комісії відзначають необхідність розділити питання поставок газу в країни Євросоюзу і переговорів між Києвом і Москвою про постачання газу в Україну.

Така позиція Єврокомісії була озвучена в четвер у Брюсселі в рамках позачергового засідання комітету з питань закордонних справ Європейського парламенту, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми раді, що переговорний процес відновився. Але необхідно відокремити постачання газу до країн ЄС від переговорного процесу між Україною і Росією", - сказав представник Єврокомісії.

Разом з тим він назвав ситуацію, що склалася, колапсом і такою, яка "не збігається з даною раніше російською стороною гарантією, що у свою чергу ставить під питання репутацію цієї країни, як надійного партнера Європейського Союзу".

Представник Єврокомісії знову відзначив, що комісія не має наміру брати участь у переговорному процесі або виступати в ролі посередника.

"Європейський Союз не буде ставати на позиції якоїсь зі сторін - ні української, ні російської. Ми продовжуємо вимагати відновлення поставок газу в повному обсязі негайно", - заявив він.

Він також сказав, що відбір українською стороною газу, необхідного для забезпечення його транзиту до країн ЄС, не є підставою для того, щоб Газпром припинив у повному обсязі постачання газу в Європу.

"Аргументи Газпрому про те, що Україна відбирає якусь частину газу з транзиту, і що НАК "Нафтогаз України" повинен підтримувати рівень газу, не є підставою для того, щоб припиняти поставки газу Росією", - сказав представник ЄС.

У зв'язку з цим знову була заявлена позиція Європейського Союзу, згідно з якою всі сторони повинні зробити все необхідне, щоб відновити поставки газу в ЄС.

"Газпром повинен постачати газ до країн ЄС. Ми сподіваємося, що він перегляне свою позицію і відновить постачання", - підкреслив він.

Представник ЄС знову відзначив, що двостороння комерційна суперечка не повинна бути причиною того, що Газпром ухвалив рішення про зниження і припинення поставок газу на захід.

Разом з тим він знову відзначив, що Євросоюз не є стороною переговорного процесу.

За його словами, "завтра моніторингова комісія відбуде в Росію і Україну", щоб прояснити питання з поставками газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
Усі новини...