Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко відмовив Єханурову в поверненні миротворців, бо чекає грошей

Понеділок, 2 лютого 2009, 11:25

Президент Віктор Ющенко не підтримав пропозицію міністра оборони Юрія Єханурова щодо виведення українських миротворчих контингентів із Косово та Ліберії.

Про це кореспонденту УНІАН повідомило джерело в секретаріаті президента.

За інформацією співрозмовника агентства, минулого тижня Єхануров направив на ім’я Ющенка лист із пропозицією вивести українські миротворчі контингенти із Косово та Ліберії у зв’язку з відсутністю коштів для їхнього всебічного забезпечення та виконання завдань.

За розрахунками Міноборони, матеріально-фінансових ресурсів для утримання 1-го окремого спеціального батальйону (національна складова спільного українсько-польського миротворчого батальйону УкрПолбат) у Косово та 56-го окремого вертолітного загону Збройних сил України у Ліберії вистачить максимум на 1-2 місяці.

Натомість, за словами співрозмовника в СП, президент категорично відкинув ідею згортання миротворчих місій України та висловив сподівання, що найближчим часом до бюджету будуть внесені зміни, і миротворча діяльність держави буде профінансована.

За даними Міноборони, у 2009 році для забезпечення участі у міжнародних миротворчих операціях у воєнному бюджеті передбачено 74,613 млн. грн. ООН також компенсує Україні близько 100 млн. грн. на витрати для участі у миротворчій діяльності – це ті кошти, що фактично заробляє 56-й окремий вертолітний загін ЗСУ у Ліберії. Але близько половини з цих коштів Україна витрачає на утримання миротворчого контингенту в Косово.

Як пояснили у Міноборони, таке фінансове навантаження та катастрофічне недофінансування діяльності Збройних сил України і стали причинами ініціювання з боку військового керівництва держави щодо припинення участі у деяких миротворчих операціях.

56-й окремий вертолітний загін ЗС України чисельністю 300 осіб виконує завдання у складі Місії ООН у Ліберії. Основними завданнями контингентом є перевезення персоналу Місії та високоповажних осіб, перевезення вантажів, медичне транспортування, евакуація поранених, польоти спостереження, повітряне супроводження переміщення військ.

1-й окремий спецбатальйон чисельністю 180 осіб виконує завдання у складі багатонаціональних сил КФОР. Національний контингент виконує завдання як частина польсько-українського батальйону у складі багатонаціональної тактичної групи "Схід" (провідна країна – США) з контролю за пересуванням та підтримкою безпеки пересування населення, контролю за перевезенням зброї, вибухових речовин та наркотиків, супроводженням дітей до шкіл, проведення конвою з сербським населенням через зону проживання албанців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
15:02
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв відправити мобілізованого в тил
14:57
ЗМІ: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією
14:55
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який збив на смерть нацгвардійця 
14:54
УВАГАМи зібрали мільйон🔥 Звернення Севгіль Мусаєвої
14:52
РФ постачатиме газ до Китаю на майже 30% дешевше, ніж європейським споживачам
Усі новини...