Ющенко боїться, щоб не завалилась страхова система

Понеділок, 2 лютого 2009, 15:44

Президент Віктор Ющенко занепокоєний ситуацією на страховому ринку.

Про це йдеться у листах президента до голови Нацбанку Володимира Стельмаха та голови Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Валерія Альошина, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент констатує, що серед болючих питань, які порушують страховики, зокрема, є:

неповернення банківськими установами коштів, які знаходяться на депозитних рахунках страхових компаній і є коштами їх страхових резервів та спрямовуються на виплати страхових відшкодувань;

відсутність прозорих і рівноправних умов співпраці банківських установ та страхових компаній;

відсутність у банківських установах механізму, який би передбачав страхове покриття заставного майна на весь період дії кредитного договору.

Ющенко звертає увагу Стельмаха на те, що загальна відповідальність страхових компаній складає понад 400 млрд. гривень. При цьому відповідальність страховиків щодо майна, яке перебуває у заставі у комерційних банків, перевищує 100 млрд. грн.

Існує великий ризик втрати якості застави за банківськими кредитами, що може спричинити зниження якості кредитного портфеля банків у цілому, попереджає глава держави.

Президент просить голову НБУ виступити ініціатором скликання наради за участю Держфінпослуг та комерційних банків щодо обговорення окреслених проблемних питань та вироблення спільних заходів для їх вирішення.

У листі до голови Держфінпослуг Ющенко наголошує, що скорочення обсягу ринку, яке прогнозується його учасниками в 2009 році, може призвести до зниження показників ліквідності та платоспроможності і банкрутства 50 % страхових компаній класичного ринку.

"Це спричинить вихід зі страхового ринку України частини іноземних інвесторів, призведе тільки упродовж 2009 року до невиплати або несвоєчасної виплати страхових відшкодувань щонайменш 320 тис. фізичних та 50 тис. юридичних осіб на суму понад 2 млрд. грн.", – переконаний президент.

Він висловлює нерозуміння з приводу відстороненої, пасивної позиції Держфінпослуг щодо викладених фактів. На думку президента, саме уповноважений орган державної влади, який здійснює регулювання на страховому ринку, мав би активніше діяти в такій ситуації.

Ющенко просить Держфінпослуг активізувати роботу в напрямку вироблення спільного плану заходів щодо нормалізації ситуації на ринку страхових послуг.

Водночас у листі до голови Державної податкової адміністрації президент звертає увагу на ситуацію з урегулюванням відносин у сфері оподаткування курсових різниць та інвестиційного доходу страховиків.

Про результати роботи голови НБУ, ДПА та Держфінпослуг мають поінформувати президента у тижневий строк.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування