Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко пропонує об’єднати пост президента і прем’єра

Вівторок, 3 лютого 2009, 09:44

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони, депутат від "НУ-НС" Анатолій Гриценко пропонує внести такі зміни до Конституції, які суттєво посилять повноваження президента України.

Свої пропозиції він озвучив у понеділок увечері в ефірі каналу TBi, анонсуючи внесення на розгляд ВР законопроекту щодо змін до Конституції, повідомляє прес-служба каналу.

"В чому принципові зміни? Перше, зараз у нас три уряди в країні: перший уряд очолює Тимошенко, другий уряд очолює або Ющенко, або глава секретаріату (президента) і третій уряд – або Ющенко, або секретар РНБО", - сказав Гриценко.

"Вони на різних територіях, між ними постійно йде ворожнеча… Один уряд відміняє рішення іншого", - додав він.

"Я пропоную один уряд – президент обирається всенародно, як і зараз, президент після інаугурації своїм указом створює уряд і сам його очолює, чи сама його очолює", - сказав Гриценко про свої ініціативи.

За його словами, таким чином президент "не випускатиме пару, як це було при Кучмі,.. Ющенку", а нестиме особисту відповідальність за вертикаль виконавчої влади.

"Коаліція в парламенті для цього не потрібна, парламент повинен приймати закони, якщо парламент нормально приймає закони, немає жодних проблем", - наголосив депутат.

"Якщо президента занесло, він отримавши такі повноваження доходить до авторитаризму чи диктатутри, або якщо парламент не виконує те, що потрібно, кожен з них один раз за період своєї діяльності – це як запобіжник – може проголосити про проведення референдуму. Але, щоб не гралися з цим, ВР ініціює референдум про недовіру Президенту, включається і друге питання – про довіру Верховній Раді", - пояснив Гриценко.

Загалом ці системні зміни стосуються 76 статей Конституції. Після презентації законопроекту Гриценко шукатиме підтримку серед депутатів, щоб формально мати змогу внести його на розгляд ВР.

Автор законопроекту зізнався, що спочатку серед парламентарів буля настороженість до цих новацій, але на сьогодні підтримку вже висловили спікер ВР Володимир Литвин, депутат із блоку Литвина Сергій Гриневецький, лідер партії "Єдиний центр" Ігор Кріль "зі своїх міркувань" та ін.

"Різні політичні сили сходяться у тому, що треба мати сильну владу", - резюмував Гриценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
Усі новини...