Уряд таки не виконав план доходів?

Вівторок, 3 лютого 2009, 11:48

Міністерство фінансів у січні змінило свої фіскальні плани і домоглося від НАК "Нафтогаз України" сплати 1,8 млрд грн простроченого боргу – та навіть використовуючи ці схеми, уряд не виконав план доходів загального фонду бюджету на 14%.

Як пише газета "Комерсант-Україна", згідно з уточненими даними Держказначейства про виконання доходів держбюджету в січні 2009 року, у загальний і спеціальний фонди надійшло 12,2006 млрд грн, що на 117,2 млн грн більше плану (+1%).

Але навіть таке перевиконання виявилося на 5% менше фактичного збору податків у січні 2008 року – 12,8422 млрд грн, зазначає видання.

При цьому Держказначейство цього разу не надало даних про виконання загального фонду. У Мінфіні також вирішили не оприлюднювати бюджетну інформацію.

Джерело газети в Держмитниці розповіло, що в загальний і спеціальний фонди бюджету їхнє відомство при плані 4,92 млрд грн перерахувало 5,171 млрд грн, перевиконавши план на 5,1%, або 251,3 млн грн. Виходячи з даних Держказначейства, митниця мала перерахувати в загальний фонд 4,563 млрд грн, отже, у спецфонд – 357 млн грн.

За словами співрозмовника, наприкінці місяця "Нафтогаз" перерахував їм 1,86 млрд грн, виконуючи постанову Кабміну від 14 жовтня 2008 року. Згідно з документом, НАК мала "провести митне оформлення газу і забезпечити надходження в спецфонд бюджету ПДВ з операцій його ввезення на митну територію у I кварталі 2008 року".

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський підтвердив факт сплати 1,8 млрд грн, зазначивши, що цю суму НАК акумулювала на рахунках казначейства більше 3 місяців. Це означає, що з урахуванням надходження незапланованих коштів "Нафтогазу" Держмитниця не виконала план податкових платежів у загальний фонд бюджету на суму близько 1,5 млрд грн. До 26 січня Держмитниця не могла зібрати в загальний фонд 2,6148 млрд грн (план виконувався на 42,7%), говориться в статті.

Державна податкова адміністрація перерахувала 6,749 млрд грн, що на 351,9 млн грн більше плану. З урахуванням відшкодування ПДВ на 2,3416 млрд грн у бюджеті залишилося сальдо в розмірі 4,4 млрд грн. ГНАУ показала надпланові надходження в січні за податком на прибуток, ПДВ і акцизним збором.

"Надходження січня – база минулого року. Тобто підприємства платять податки за економіку листопада і грудня, а грудень – кінець року, закриття договорів", - пояснило джерело у ДПАУ. За його словами, у лютому настає граничний термін сплати податку на прибуток за 2008 рік, але фактично його частина у вигляді авансових платежів уже надійшла.

За даними джерела у Мінфіні, у середині січня мала місце бюджетна корекція, яку Мінфін майже завжди проводить на початку року. Але в умовах кризи вона стала особливо актуальна, сказав чиновник, відмовившись назвати цифри зміни планів.

Але навіть з урахуванням корекції очевидне невиконання Кабміном плану зі збору доходів загального фонду бюджету, з якого здійснюються соціальні виплати, пише газета.

Висновки видання про зрив виконання доходів загального фонду бюджету підтвердили в секретаріаті президента. За даними джерела в СП, загальний фонд бюджету виконаний лише на 86% – перераховано 9,07 млрд грн замість 10,5 млрд грн.

За словами співрозмовника в СП, початковий план у 9,5 млрд грн був збільшений до 10,5 млрд грн після того, як з НБУ "вичавили" 1 млрд грн (перевищення доходів над витратами), який регулятор мав сплатити тільки за підсумками I кварталу. "Але коли усе-таки виникла проблема з доходами, план знову опустили до 9,5 млрд грн і все рівно недібрали (-4,52%)", - сказало джерело в СП.

За даними Держказначейства на 26 січня, Нацбанк мав у січні перерахувати в бюджет "0 грн". Експерти вважають, що уряд маніпулює цифрами, будуючи свою економічну політику на обмані, говориться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News