Кримський парламент не пустить посольство США в Сімферополь?

Вівторок, 3 лютого 2009, 12:09

Кримський парламент пропонує керівництву України відмовити посольству США у відкритті офісу в Сімферополі.

Про намір відправити подібне звернення до президента, голови Верховної Ради і прем'єра України повідомив голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко.

За словами Гриценка, автором проекту даного звернення, розгляд якого включено в проект порядку денного роботи кримського парламенту на засіданні президії у вівторок, є перший заступник голови Верховної Ради Сергій Цеков.

Відповідаючи на питання журналістів, Гриценко зазначив, що відмова у відкритті представництва посольства США в Сімферополі не є прикладом подвійних стандартів у зв'язку з тим, що в Сімферополі й у Криму діє генконсульство Росії і консульства ще кількох країн.

"Ніде не написано, що США збираються відкрити консульства або генеральні консульства в Сімферополі або АРК", - сказав Гриценко.

Він зазначив, що навіть коли була підписана Хартія про стратегічне партнерство між Україною і США, міністр закордонних справ Володимир Огризко зазначив, що США має намір відкрити в Сімферополі пост або офіс посольства США.

А це зовсім різні речі, відмінні від консульства або генерального консульства, підкреслив кримський спікер, додавши: "Тому тут подвійних стандартів немає і бути не може".

"Усі посольства, що діють на території України, перед тим як відкрити консульства в Криму і Сімферополі обов'язково проводять консультації з органами влади, з керівництвом Верховної Ради Криму, з Радою міністрів АРК і після цього приймається рішення", - заявив Гриценко.

"І посол будь-якої країни, що намагається відкрити консульство або призначити консулів, завжди пропонує кандидатуру для узгодження. Нічого подібного не відбувалося в даній ситуації", - заявив він.

У зв'язку з цим кримський спікер вважає, що міністр закордонних справ України Володимир Огризко "поквапився з такою заявою, не обговоривши ситуацію з керівництвом АРК, у порушення Конституції Криму, у якій чітко записано, що АРК бере участь у зовнішньополітичній і внутрішньополітичному житті України з питань що стосується АРК".

У зв'язку з цим він переконаний, що перед тим як приймати такі рішення і підписувати подібні документи, МЗС України мав обговорити дане питання з керівництвом автономії.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News