Міністрам почали урізати заступників

Вівторок, 3 лютого 2009, 13:07

Уряд почав виконувати програму скорочення адміністративних витрат, у тому числі, за рахунок звільнення заступників міністрів.

Про це пише "Дело", нагадуючи, що наприкінці минулого року керівництво Кабміну пообіцяло скоротити адмінвитрати на третину.

Першими звільнили 3-х заступників міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука – на засіданні Кабміну в минулу середу міністр назвав імена чиновників, з якими він готовий розпрощатися, і прем'єр Юлія Тимошенко відразу підписала відповідний наказ. У результаті у Філіпчука залишилося 7 заступників.

За словами міністра Кабміну Петра Крупка, вимога про скорочення витрат стосується всіх органів виконавчої влади, тому звільнення будуть продовжуватися.

"У нас справжня проблема з кількістю замів, причому не тільки на вищому рівні, але й на місцевому: у київській адміністрації зараз 14 заступників, з яких четверо – перші!", - обурився Крупко.

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко планує скоротити 2-х із 7-ми своїх заступників.

"Коли я працював міністром у 2005-2006 роках, то кількість замів у всіх міністерствах, крім деяких винятків, обмежувалося чотирма, і цього було цілком досить", - сказав Павленко.

За словами міністра, надмір роздуті штати заступників утворилися через те, що при формуванні уряду проводилися надзвичайно складні консультації у парламенті. Коли в коаліцію входили кілька фракцій, то кожна з них вимагала свого заступника в потрібних міністерствах.

"Дуже важко працювати, коли твій заступник підкоряється не тобі, а якомусь керівнику фракції, і в першу чергу думає про реакцію своїх депутатів!, - каже Павленко. - У мене в команді є декілька надісланих із парламенту заступників, із якими я майже не спілкуюся: вони виконують якусь політичну функцію".

Як розповів газеті колишній прем'єр-міністр Валерій Пустовойтенко, у 1999 році Кабмін уже ухвалював рішення про скорочення штату заступників міністрів на вимогу Міжнародного валютного фонду.

"Коли я пізніше керував найбільшим міністерством – Мінтрансом, - то в мене було чотири зами, включаючи першого, так що жодних винятків я тут не визнаю", - говорить Пустовойтенко. Проте пізніше ситуація знову повернулася на круги своя. Зараз у міністра транспорту 10 заступників.

Екс-прем'єр нагадав, що в колишнього міністра оборони Олександра Кузьмука було 5 заступників, а сьогодні Міноборони лідирує за кількістю чиновників – у ньому працюють 12 заступників голови.

Зарплата заступника міністра зараз складає близько 15 тисяч гривень. Міністри вже рекомендують своїм заступникам відмовлятися від 50%-ої надбавки до окладу, пише газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...