У Ющенка радіють, що Україні дісталася більшість нафтогазових родовищ

Вівторок, 3 лютого 2009, 15:52

В результаті ухвали Міжнародного суду ООН у справі про делімітацію континентального шельфу та виключних економічних прав України і Румунії на стороні Києва залишилась переважна більшість розвіданих нафтогазових родовищ.

Про це заявив заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, передає прес-служба секретаріату.

"На стороні України залишилися практично всі розвідані нафтогазові родовища", - наголосив Гончарук.

На його переконання, встановлення чіткої лінії розмежування створить сприятливі умови для залучення кожною зі сторін іноземних інвестицій з метою розвідки та експлуатації природних ресурсів у цій частині Чорного моря.

Він нагадав, що рішення Суду визначило лінію розмежування континентального шельфу та виключних економічних зон України та Румунії у північно-західній частині Чорного моря, тобто морських просторів поза межами їхніх територіальних вод.

"Важливо відзначити, що рішення суду було ухвалено одностайно і всебічно обґрунтоване судом з точки зору міжнародного морського права та розроблених ним у ході тривалої практики методів делімітації", - підкреслив Гончарук.

Він нагадав, що більшість аргументів румунської сторони, на яких вона будувала свою позицію, були відхилені судом. Зокрема, Гаазький суд не погодився з твердженням, що о. Зміїний свого часу був включений до складу СРСР всупереч Паризькому мирному договору.

За словами Гончарука, суд також відкинув претензію Румунії на те, що навколо Зміїного може існувати лише 12-мильна зона, яка включає в себе лише територіальне море.

"Лінія делімітації, проведена судом, засвідчила: о. Зміїний має також континентальний шельф та виключну економічну зону поза межами цієї смуги", - сказав заступник глави секретаріату президента.

Він нагадав, що в результаті визначеної судом лінії делімітації морські простори в її районі співвідносяться як 2,1:1 на користь України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування