Єхануров віддав землю уряду Криму, щоб не лилася кров

Середа, 4 лютого 2009, 09:37

Міністерство оборони дало згоду на передачу земельної ділянки у Сімферополі, де репатріанти заснували селище Яньи К’ирим (Новий Крим), у власність автономної республіки Крим.

Про це Радіо "Свобода" повідомив спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко.

За його словами, це дає можливість знайти компроміс у гострому земельному конфлікті, що виник довкола цієї земельної ділянки на околиці Сімферополя.

Гриценко повідомив, що представники влади зараз проводять консультації зі сторонами конфлікту з метою укладення мирової угоди.

У Раді міністрів АРК "Свободі" підтвердили, що відповідний пакет документів, підписаний міністром оборони Юрієм Єхануровим до уряду надійшов у вівторок.

За словами Гриценка, попри його негативне ставлення до фактів самозахоплення землі, таким чином у випадку з Балаклавською можна досягти "мирної угоди".

А за словами першого заступника голови Меджлісу Рефата Чубарова, репатріанти вже давно пропонували віддати комерційним фірмам сусідню до конфліктної ділянку, адже поруч - вільні майже 30 гектарів землі, а репатріанти зайняли трохи більше 7 гектарів.

Тепер, за його словами, Міноборони отримало доручення уряду України і розглянуло пропозицію щодо передачі частини ділянки.

"Сподіваюсь, що ми зможемо швидко розглянути цей компромісний варіант і хочу сказати, що практично по всім іншим земельним ділянкам, зайнятих репатріантами, можливі рішення, які враховують інтереси зацікавлених сторін", - сказав Чубаров "Німецькій хвилі".

Минулого тижня Меджліс кримськотатарського народу заявив, що володіє інформацією про початок найближчим часом масштабної військово-міліцейської операції проти кримських татар. Йшлося про кримськотатарське селище Яньи К’ирим (Новий Крим), що виникло на землях розформованої військової частини.

У 2006 році конфліктну ділянку, яка формально ще належала Міністерству оборони, Сімферопольська міськрада передала в оренду низці комерційних структур. Представники репатріантів, заявивши, що передача незаконна, самовільно зайняли землю і заснували там селище, де почали зводити житло 80 кримськотатарських родин. Вони також збудували одну з найбільших у місті мечетей, де зараз проходять намази.

Представники комерційних фірм торік виграли суди проти репатріантів і вимагають силового звільнення ділянки.

В середині січня міністри юстиції і внутрішніх справ України підписали спільний наказ, яким доручили кримській міліції та місцевому управлінню Державної виконавчої служби виконати рішення суду. Але репатріанти заявили, що захищатимуть свої будинки і мечеть, та закликали перших осіб держави і міжнародні організації не допустити кровопролиття.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування