Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пішов судом на ухвалені антикризові заходи

Середа, 4 лютого 2009, 16:03

Президент Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо відповідності Конституції закону від 18 грудня 2008 року про внесення змін до деяких законів щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості.

Про це у середу повідомляє прес-служба президента.

Верховна Рада 15 січня цього року подолала вето президента, і Ющенко, відповідно до Конституції, підписав його.

"Оскільки вказаний закон порушує низку актів вищої законодавчої сили та міжнародних зобов'язань України, після набуття законом чинності президент звернувся з поданням до Конституційного Суду щодо невідповідності його окремих положень Основному закону України", - сказано в повідомленні.

У поданні президента до КС зазначається, що передбачені цим законом податкові пільги та звільнення від мит окремим суб'єктам господарювання "без відповідного компенсаційного механізму" призведуть до розбалансування бюджету України внаслідок недовиконання його доходної частини і спричинить невиконання державою фінансових зобов'язань перед громадянами та територіальними громадами – а це суперечить Конституції, Бюджетному кодексу та позиції КС щодо "збалансованості бюджету".

Крім того, закон покладає на Кабмін встановлення порядку ввезення, переліку промислових підприємств та обсягів товарів, на які поширюватимуться податкові пільги, що не відповідає нормам Конституції, оскільки ця сфера регулюється законами, які ухвалює ВР. Більше того, в законі відсутні критерії, якими Кабмін має при цьому керуватися, що також порушує приписи Конституції, зазначає президент.

Також Ющенко зазначає, що надання даним законом на період до 1 січня 2011 року "більш сприятливого режиму (шляхом здійснення лише їх закупівлі за державні кошти)" товарам національного походження "не спрямовано на захист економічної конкуренції", а відтак не відповідає Конституції України і міжнародним актам, учасником яких є Україна.

Крім того, неконституційною, за твердженням президента, є й норма оскаржуваного закону щодо набрання ним чинності з 1 січня 2009 року, оскільки за Конституцією закон набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування, – а даний закон був опублікований "лише 3 лютого 2009 року".

"Відтак, зазначене положення закону є не чим іншим, як наданням цьому закону зворотної дії, чим порушено також положення частини 1 статті 58 Основного Закону..." – сказано в поданні.

Ющенко зазначає, що через наведені суперечності Конституції і законам України даний закон "в цілому не відповідає й низці інших основоположних норм Основного Закону".

Відтак, він просить КС визнати неконституційним цей закон. Брати участь у конституційному провадженні за цим поданням уповноважено заступника глави секретаріату президента - представника президента у КС Марину Ставнійчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування