Експерти порівнюють рішення по Зміїному зі втратою Сербією Косово

Середа, 4 лютого 2009, 18:08

Депутат Верховної Ради від Партії Регіонів Тарас Чорновіл заявив, що Україна зрадила свої національні інтереси на користь Румунії у суперечці про острів Зміїний.

Про це він сказав під час експертного опитування щодо рішення Гаазького суду, яке було проведено Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна, повідомляє УНІАН.

"Рішення Гаазького суду більше нагадує рейдерські рішення українських судів", - сказав Чорновіл.

"Позицію української сторони із цього приводу зрозуміти складно, адже я ніколи не повірю, що Гаазький суд міг винести настільки політично заангажоване рішення, яке суперечить міжнародному праву, якби його не було таємно узгоджено з українською стороною", - зазначив депутат.

"Абсурдом є те, що, по-перше, визнаючи Зміїний за острів, його берегову лінію не включають у територію держави", - наголосив він.

"Другим абсурдом є заява Гаазького суду про те, що він не враховуватиме чітку норму міжнародного права про врахування балансу довжини берегової лінії обох країн", - зазначив Чорновіл.

За його словами, лінія, по якій зараз провели розмежування, відділяє від України розвідані запаси нафти та газу.

"Я не знаю, як це пояснити інакше, окрім як зрадою національних інтересів з боку України на користь Румунії", - підсумував він.

Водночас народний депутат, колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк вважає рішення Гаазького суду позитивним, а реакцію МЗС України на нього – адекватною та правильною.

"Ми закрили проблему, яка відображалася на атмосфері наших відносин із сусідньою країною-членом НАТО і ЄС. Ми фактично привели до правового результату делімітацію нашого континентального шельфу та виняткової економічної зони в багатому родовищами нафти і газу регіоні", - сказав він.

"Ці родовища на спірній частині, яка відійшла Україні, дають підстави сподіватися в найближчому часі на видобування нафти й газу", - зазначив Тарасюк.

У свою чергу, директор інституту імені Горшеніна Костянтин Бондаренко переконаний, що Україна програла судовий спір з приводу острова Зміїний.

Він зазначив, що на євразійському просторі за останні роки це вже третій факт перегляду кордонів – після втрати Косово Сербією, а також Абхазії та Південної Осетії Грузією.

На думку Бондаренка, у такій ситуації "президент повинен мав би бити тривогу, Міністерство закордонних справ висловлювати рішучий протест, тим більше що Гаазький трибунал визнав Зміїний островом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування