ЄС знову сказав Україні, що все залежить від неї

П'ятниця, 6 лютого 2009, 08:06

Перспективи зближення між Україною та ЄС залежать від того, як Україна буде проводити реформи і боротися з корупцією.

На цьому наголошували у четвер представники ЄС у Празі, де відбулося засідання трійки ЄС-Україна на рівні міністрів закордонних справ, передає Радіо "Свобода".

Водночас Євросоюз підтвердив свою готовність сприяти модернізації української газотранспортної системи.

Міністр закордонних справ Чехії, яка нині головує в ЄС, Карл Шварценберґ наголосив, що у взаємних відносинах дуже важливо уникати криз, подібних до останньої газової, коли через суперечки Росії й України громадяни держав ЄС стають їхніми "заручниками".

Шварценберґ також закликав до прозорості у газових відносинах. "Для нас важливо, щоб між українськими та російськими суб’єктами господарювання було укладено газову угоду за зразком контрактів, які з Росією мають держави ЄС. Лише таким чином можна домогтися необхідної прозорості та передбачуваності у наших відносинах", - заявив він.

На запитання, чи ЄС пропонує росіянам та українцям домовлятися заново, якщо в Україні через рік зміниться президент, чи уряд – адже довгострокова українсько-російська газова угода вже підписана – чеський міністр сказав, що це справа двосторонніх відносин.

При цьому він зауважив, що загалом у світі питання нафти і газу є не тільки комерційними, але й політичними, а ця ситуація не виняткова. Напередодні один із чеських дипломатів висловив сумнів у тому, що січневі українсько-російські газові контракти протримаються 10 років, зазначає радіо.

Однак ЄС буде допомагати модернізувати українську газотранспортну систему. На це треба 2,5 мільярди євро, підрахували у Європейській Комісії. Конференція потенційних інвесторів має відбутися у Брюсселі 23 березня. У Європейській Комісії наразі не знають, яким може бути внесок європейських установ у ремонт української труби.

Крім цього, Україна та ЄС готують угоду про асоціацію. Однак комісар ЄС у справах зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер говорила про таку угоду як про можливість, а не як про доконаний факт. ЄС закликає Україну виконувати "домашнє завдання".

Ферреро-Вальднер висловила сподівання, що цей рік для України стане роком переведення теорії в практику у справі політичних та економічних реформ.

"Перед Україною постали великі виклики. З одного боку, це фінансова та економічна криза. Але водночас я вважаю, що великий викликом залишається подальше просування реформ. Це стосується правових реформ і боротьби з корупцією. Ми, звичайно, визнаємо європейські прагнення України, але для неї дуже важливо не лише схвалювати закони, але також їх втілювати", - заявила єврокомісар.

На зустрічі міністрів Україна-ЄС у Празі також говорили про проблему віз. Міністерство закордонних справ України хоче розробити Дорожню карту у справі безвізового діалогу з ЄС у червні цього року, заявив голова МЗС Володимир Огризко.

Українські дипломати прагнуть отримати безвізовий режим із ЄС вже у 2012 році. Однак у четвер представники ЄС наголосили, що у європейських держав є різні підходи, тому безвізовий режим з Україною – питання на середню, або навіть на далеку перспективу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування