В МЗС наполягають, що Україна перемогла

П'ятниця, 6 лютого 2009, 16:04

У Міністерстві закордонних справ наполягають, що рішення Міжнародного суду ООН у справі про делімітацію континентального шельфу та виключних економічних зон України і Румунії у Чорному морі було вигідним для України.

Про це сказав представник України у Міжнародному суді ООН Володимир Василенко в п'ятницю на брифінгу для преси.

Василенко назвав некоректними і неправдивими заяви деяких політиків та повідомлення у пресі про те, що Україна програла у суді, втратила територію тощо.

Він зауважив, що треба розрізняти державну територію і територію поза межами кордону – морський простір.

Дипломат наголосив, що у Міжнародному суді ООН в Гаазі розглядалась спірна морська територія, яка нікому не належала, тому говорити про втрату Україною якоїсь території некоректно.

Більше того, він зауважив, що якщо дивитись на територію в цілому, а не лише на розподіл спірної території, то Україна лише виграла від такого розподілу, оскільки співвідношення в цілому становить 2,1:1. Більше того, більшість нафтових та газових родовищ залишились на українській території.

Василенко висловив нерозуміння, чому деякі особи намагаються "розіграти політичну карту" на абсолютно законному і кваліфікованому рішенні Міжнародного суду ООН.

Також Василенко відкинув будь-які звинувачення на адресу президента Віктора Ющенка і міністра закордонних справ Володимира Огризка, зауваживши, що рішення про доцільність звернутись у Міжнародний суд ООН ухвалювалась ще у 1996 році, коли країну очолював Леонід Кучма.

При цьому Василенко зазначив, що це було нормальне і стратегічно правильне рішення.

Як повідомлялося, 3 лютого Міжнародний суд ООН в Гаазі (Нідерланди) виніс рішення, в якому зауважив, що о.Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України у визначенні серединної лінії при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News