"Газпром" висунув "Нафтогазу" неприйнятні умови транзиту газу?

Субота, 7 лютого 2009, 09:10

Російський "Газпром" висунув низку неприйнятних для України вимог до умов технічної угоди з НАК "Нафтогаз України", яка є невід’ємною складовою контракту про транзит газу, але й досі не підписана.

Про це пише у суботу "Дзеркало тижня".

За інформацією видання, зокрема, російська сторона вимагає обов’язкової присутності на українських газовимірювальних станціях, що прокачують газ до Європи, представників незалежних аудиторських компаній.

"Газпром" також вимагає, щоб "Нафтогаз" самостійно забезпечував російський транзит технологічним газом.

Крім того, "Газпром" вимагає внести до угоди пункт, згідно з яким "відновлення подачі газу на територію України повинно відбуватися в наступній послідовності: ГВС "Суджа 1400", ГВС "Писарівка", ГВС "Суджа 1200", ГВС "Валуйки", ГВС "Кобрін" і "Мозир" і далі за необхідністю".

Українська сторона погодилася підтримати внесення цього пункту, але тільки в іншій послідовності підключення: першими повинні включатися ГВС "Валуйки" і "Писарівка", щоб Схід України не залишався без газу, а потім можна включати інші ГВС у будь-якій послідовності.

Відповіді російської сторони на цю пропозицію поки немає.

Єдиний прийнятний для України пункт угоди, щодо якого сторони дійшли згоди, передбачає перехід України на методику середньозваженого підрахунку протяжності транзиту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування