Шеварнадзе вважає, що завдяки Абхазії грузинського сценарію в Криму не буде

Понеділок, 9 лютого 2009, 10:56

Колишній президент Грузії Едуард Шеварнадзе вважає, що в газовому конфлікті з Росією Україна знайшла єдиний можливий спосіб.

"Іншого шляху у вас не було. У ситуації, що склалася, вам у будь-якому випадку довелося б погодитися на умови Кремля", - сказав Шеварнадзе в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні".

"Президент Віктор Ющенко критикує дії прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Але я вважаю, що вона знайшла єдиний можливий спосіб розв'язати питання", - додав він.

Шеварнадзе також упевнений, що Україна має шанс залишатися самостійною.

"Україна - це не Грузія. У вашої держави велика територія (ви займаєте чи не половину Європи!) і багато ресурсів. Є й енергоносії. Якщо вам удасться зберегти свій потенціал, ви зможете залишитися самостійними", - сказав він.

Шеварнадзе також висловив думку, що, не дивлячись на прогнози багатьох експертів, що президент Віктор Ющенко не зможе зберегти за собою крісло, у нього є шанс.

"Зараз рано робити такі висновки. У вашого гаранта великі ресурси. Тож подивимося", - сказав він.

Шеварнадзе також спростував можливість розвитку конфлікту України з Росією в Криму за грузинським сценарієм.

"У часи СРСР Росія користувалася портами в Одесі, Севастополі й Іллічевську. Потім вона втратила ці порти і стала шукати виходи до Чорного моря", - сказав він.

"Саме в цьому полягає причина особливого інтересу РФ до Абхазії. Зараз в Очамчірі будується морська база, а в Гудауті - авіаційна. Можна сказати, Росія вирішила свою проблему. А виходить, кримське питання її зараз уже не особливо хвилює", - підкреслив Шеварнадзе.

Він також висловив думку, що Росія прорахувалася, визнавши незалежність Абхазії і Південної Осетії.

"Адже в такому випадку заявити про свої права можуть Чечня, Інгушетія, Дагестан і Татарстан. І цей рух, за моїми даними, уже почалося. Прийде час, коли Росія заплатить за свою необережну політику", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...