Криза змусить Росію віддати Україні об’єкти Чорноморського флоту?

Понеділок, 9 лютого 2009, 12:18

Американська газета "The Washington Times" пише, що питання Криму нависло над Україною та Росією.

Так видання наводить слова одного з західних дипломатів в Києві про те, що "Росія може використовувати Чорноморський флот, виходячи з того, що вони хочуть, збільшуючи або зменшуючи напругу в Криму, коли їм заманеться".

Видання також наводить напис на мармуровій дошці на стіні недобудованого Російського клубу моряків, в якому зазначається, що він має відкритись 22 лютого 2021 року.

Видання нагадує, що українська влада наполягає на тому, що Російський флот має залишити Севастополь в 2017 році.

Видання зазначає, що за часів СРСР Чорноморський флот нараховував 600 кораблів та 100000 моряків та технічного персоналу. Але під час фінансової кризи в Росії в 1990 роках, флот занепав і тепер нараховує близько 60 кораблів.

Україна також отримала у спадок частину флоту, але її кораблі ще в гіршому стані, додає газета.

Видання також зазначає, що мер Москви Юрій Лужков, який заявляв, що Севастополь має належати Росії, заклав будівництво нових казарм для російських моряків, побудував філіал Московського державного університету в Севастополі.

Водночас, за інформацією "Української правди", у вівторок в Криму на базі російського Чорноморського флоту має відбутися виїзна колегія Міністерства оборони Росії за участі міністра оборони Анатолія Сердюкова, або його заступника Миколи Панкова.

За даними джерел УП, на ній має обговорюватись питання про передачу Україні кількох об’єктів Російського Чорноморського флоту в зв'язку з кризою. Зокрема йдеться про спортивний клуб ЧФ, судноремонтний завод, та недобудовані помешкання для російських моряків.

Водночас в прес-службі Російського міністерства оборони не спростували та не підтвердили інформацію про проведення такої колегії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування