Лідери ЄС допомагатимуть слабким, але без фонду і поступок

Понеділок, 2 березня 2009, 07:22

Лідери Євросоюзу заявили за підсумками самміту, який пройшов у неділю, що, незважаючи на кризу, будуть зберігати єдиний ринок, підтримувати економічне зростання й протидіяти протекціонізму.

Водночас, самміт не підтримав пропозицій щодо форсованого переведення окремих країн, які сильно потерпіли від кризи, на використання євро, а також створення спеціального фонду ЄС для допомоги країнам зі слабшою економікою.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель сказала журналістам, що не бачить необхідності у створенні такого масштабного фонду, тому що в окремих країнах "ситуація відрізняється".

"Ми не можемо порівнювати Словаччину чи Словенію з Угорщиною", - сказала вона, пише International Herald Tribune, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше угорський прем'єр Ференц Дюрчань попередив, що захід і схід Європи може розділити нова "залізна завіса", цього разу – із золота.

На його думку, потрібен фонд розміром у 190 млрд євро, щоб захистити від кризи найслабших членів Союзу, які страждають від обвалу експорту, девальвації валют.

Пропозиція Угорщини передбачала також і допомогу країнам, які не належать до Європейського союзу. У цьому контексті найчастіше згадувалась Україна, яка нині "особливо страждає від економічної кризи", зазначає "Німецька хвиля".

Угорщина також пропонувала прискорити перехід найслабших членів ЄС на євро, пом'якшивши для цього низку вимог, які висуваються країнам-членам єврозони. Поки з країн колишнього соцблоку євро використовують тільки Словаччина та Словенія.

Однак лідери ЄС поки не схильні йти на такі поступки.

Прем'єр-міністр головуючої в ЄС Чехії Мірек Тополанек заявив, що жодна з країн не буде покинута у біді.

"Ми не можемо допустити ніяких нових роздільних факторів. Зусилля і заходи боротьби з фінансовою кризою усередині ЄС повинні починатися на основі солідарності. І всі учасники процесу повинні розуміти свою відповідальність", - заявив Тополанек.

"Є згода про необхідність уникати однобічних протекціоністських заходів", - заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Зустріч у Брюсселі проводилася в рамках підготовки до квітневого самміту лідерів країн "групи двадцяти" у Лондоні з метою згладити виниклі раніше розбіжності щодо методів боротьби зі світовою фінансовою кризою.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування