Балога вказав Тимошенко, що вона може тихенько зекономити на ньому

Понеділок, 2 березня 2009, 14:57

Погрози прем’єр-міністра Юлії Тимошенко заблокувати парламентську трибуну, якщо до порядку денного засідання Верховної Ради не буде внесено питання про скасування депутатських пільг, прямо вказують на фактичну відсутність коаліції.

Про це заявив глава секретаріату президента Віктор Балога, коментуючи оголошені прем’єром ініціативи про зменшення зарплат посадовим особам, які нині займають високі державні пости повідомляє прес-служба президента.

"Для скорочення бюджетних видатків на заробітну плату чиновникам, які працюють в органах державної влади, зовсім не потрібно розігрувати галасливі політичні видовища", - сказав Балога.

Він зазначив, що для урізання щомісячного матеріального утримання чиновницького апарату, насамперед, центральних органів влади, достатньо внести зміни у відповідні постанови Кабінету міністрів. Це – виключна прерогатива уряду, який може проголосувати за необхідні рішення на своєму найближчому засіданні.

"Кабмін здатний сам собі скоротити зарплату, нічия допомога тут зовсім не потрібна. Більше того, уряд може почистити гаманці керівникам інших державних установ, а також народним депутатам, оскільки їхня щомісячна платня напряму прив'язана до міністерських окладів. Також це стосується і зарплати керівника президентського секретаріату. Достатньо ухвалити урядову постанову – і економія державних коштів забезпечена", - наголосив Балога.

"Можливо, дещо нервовий тон заяв Тимошенко пояснюється тим, що не у всіх міністрів вистачить духу підпиляти гілку власного матеріального благополуччя. Зі свого боку (я) готовий, щоб зменшення розміру моєї зарплати в майбутній урядовій постанові записали в одному рядку зі скороченням щомісячної платні прем'єр-міністра", - зауважив він.

Балога нагадав, що на виконання рішення РНБО у листопаді-грудні минулого року на чверть скорочено штатну чисельність структур, які забезпечують діяльність президента: "Лише з секретаріату президента, апарату РНБО, Державного управління справами звільнено дві сотні працівників, скасовано значну кількість посад у ряді установ".

"Водночас протягом року уряд ввів додатково 30 посад заступників міністрів і 20 – заступників голів державних комітетів, з досить високими посадовими окладами, які разом із різного роду надбавками щомісяця обходяться державній скарбниці в десятки мільйонів гривень", - додав Балога.

Відтак, на думку Балоги, погрози Тимошенко заблокувати трибуну вказують на "фактичну відсутність коаліції" – "адже якби вона дійсно об'єднувала у своєму складі більшість народних депутатів, ... то не було б ніяких проблем із формуванням порядку денного", але оскільки "далеко не всі парламентарії, у тому числі і з БЮТ, хочуть відмовитися від звичних пільг і привілеїв, Тимошенко не впевнена у винесенні цього питання на обговорення Ради".

"Саме тому прем'єр здійняла чергову піар-хвилю, аби відвернути увагу громадськості з економіки на сторонні теми. Адже і зменшити зарплати чиновникам та депутатам, і відмовитися від депутатських пільг цілком можливо без зайвого галасу. Інша річ, що у такому випадку дуже вже явною стане вразливість і розхитаність конструкцій, на яких тримається політична діяльність Тимошенко", - вважає Балога.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...