Рада вичислила у себе найбільших "марнотратів"

Вівторок, 3 березня 2009, 10:35

Найпопулярніші видаткові статті депутатів Верховної Ради – авіаперельоти і телефонні розмови, на які вони витратили понад норму близько 700 тисяч гривень.

Такі дані аналізу витрат депутатів, проведених парламентом, пише "Дело".

У числі бюджетних марнотратів виявилися представники всіх політичних сил.

Більше за всіх зловжив казенними коштами "нунсівець" Олександр Клименко: на його перельоти з Києва у Донецьк і назад у 2008 році Верховна Рада витратила 117 тисяч гривень замість передбачених 10-ти.

А "чемпіоном" із тривалості телефонних переговорів із країнами ближнього й далекого зарубіжжя став "регіонал" Сергій Ківалов. Він наговорив телефоном на суму 23 тисячі гривень за річної норми в 4,8 тисячі.

Після Ківалова у цьому відзначився "нунсівець" Борис Тарасюк – на ньому "Укртелеком" заробив майже 18 тисяч бюджетних коштів. "Бютівець" Володимир Полохало витратив на переговори з закордонними колегами 16,5 тисячі гривень.

Опальний депутат БЮТ Ігор Рибаков, який минулого року зі скандалом вийшов із коаліції і тепер не відвідує засідання ВР, а також представник Компартії Адам Мартинюк проговорили по телефону майже по 15 тисяч гривень.

Щоправда, Рибаков спростував газеті цю інформацію. "Якщо я й дзвонив, то тільки у справах державної важливості. А взагалі, вас обдурили, після Великого посту я вам дам роздруківку усіх своїх телефонних розмов", - сказав він.

Як повідомляє джерело видання, в основному ці депутати дзвонили до Таїланду, Куби, Румунії, Чехії, Італії, Німеччини.

За користування послугами Зали офіційних делегацій в аеропорту "Бориспіль" Верховна Рада сплачує Державному управлінню справами 1100 гривень на рік у розрахунку на одного депутата.

Однак "регіонал" Павло Лебедєв, наприклад, повіз із собою до Стамбулу 5 членів родини, тим самим перевищивши норму у 5 разів. За словами джерела газети, зловживання залами офіційних делегацій поширені серед депутатів, особливо при перельотах у Банкок, Шарм-ель-Шейх і Гавану.

Відповідно до встановлених норм кошторису витрат ВР, депутат має право безкоштовно літати в межах України не більше 4 разів на місяць. Усього ж на пересування нардепа в 2008 році виділялося близько 10 тисяч гривень.

Однак це обмеження не стало перешкодою для декількох депутатів. Так, за минулий рік "нунсівець" Клименко злітав до Донецька 95 разів (на що пішло 117 тисяч гривень). Його земляк із Компартії Микола Кравченко налітав 84 тисячі гривень, нардеп з "НУ-НС" Ярослав Кендзьор злітав додому за 73 тисячі. "Регіонал" Ігор Глущенко і "нунсівець" Андрій Парубій витратили по 65 тисяч гривень на авіаперельоти.

Парубій пояснив свої перельоти виробничою необхідністю. "Я літав винятково по маршруту Львів – Київ (близько 6-7 разів на місяць в обох напрямках), а також Анкару, Брюссель і Тбілісі по лінії профільного комітету", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування