У Ющенка хочуть, щоб чиновники відчули кризу – Тимошенко має урізати

Вівторок, 3 березня 2009, 10:55

Високі посадові особи, які перебувають на державній службі, не можуть одержувати високу заробітну плату в період економічної скрути в країні.

Таке переконання висловив заступник глави секретаріату президента Роман Безсмертний у вівторок, повідомляє прес-служба президента.

На думку Безсмертного, в системі держслужби потрібно якнайшвидше провести суттєве обмеження бюджетних видатків на утримання чиновницького апарату.

"Насамперед, має бути значно урізана платня посадовцям високого рангу – урядовцям, керівникам центральних органів влади, главам державних адміністрацій і всьому численному війську їхніх заступників, – яка перевищує середні показники по країні в кілька разів. Сухі цифри статистики свідчать, що розрив у зарплатах, скажімо, міністра й інженера оборонного заводу доходить до непристойних величин ", - заявив він.

"Питання не лише у справедливих пропорціях, а й у моралі. Адже багато з тих, хто сидить у високих кабінетах, безпосередньо відповідальні за те, що криза охопила всі сфери життя держави. То ж чи треба платити за це гроші взагалі, а тим більше – такі великі зарплати?", - додав Безсмертний.

Заступник глави секретаріату президента повідомив, що кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні постійно зростає і наближається до 1 млн. людей, ще понад 1,5 млн. знаходяться у неоплачуваних відпустках, таке ж число тих, хто працює у режимі неповного робочого дня.

"Прогнози критичні: вже до кінця березня в країні очікується до 3,5 млн. незайнятого населення. Приховане безробіття створює суттєвий чинник соціальної напруженості. Багато працівників вимушені звільнятися з формулюванням "за згодою сторін" і через те, згідно із законодавством, одержують першу грошову допомогу по безробіттю лише через 3 місяці після постановки на облік у центр зайнятості", - сказав він.

Безсмертний зазначив, що у цій ситуації високопосадовці і далі "без докорів сумління" продовжують одержувати високі зарплати. "Таку нерівність треба негайно виправити. Влада, яка багато в чому сама доклалася до нинішньої кризи, має відчути її згубну дію на своїх гаманцях", - переконаний він.

Тому заступник глави секретаріату президента пропонує уряду розглянути питання про встановлення щомісячної платні держслужбовцям І-ІІ рангів на рівні, щонайбільше вдвічі вищому за середню зарплату у промисловості – на сьогодні це 1865 гривень, і її можна вважати об'єктивним показником стану справ в реальному секторі економіки.

Кабміну для прийняття цього рішення достатньо проголосувати за внесення змін до своїх постанов, які визначають розміри посадових окладів у системі центральних органів влади та управління, - зазначив Безсмертний.

"Це буде єдино вірне і справедливе рішення. Будуть вивільнені десятки мільйонів гривень, які можна спрямувати у центри зайнятості як видатки на соціальну допомогу по безробіттю. Хоча б у цьому державний апарат має продемонструвати суспільству, що не живе в привілейованих умовах", - вважає він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування