У Криму таки з'явиться офіс США з кількома дипломатами

Вівторок, 3 березня 2009, 16:06

Представницький офіс США в Сімферополі, відкриття якого передбачено в Хартії про стратегічне партнерство між Україною і США, матиме статус консульства, у штаті якого буде 1-2 дипломата.

Про це говориться в листі, направленому вже екс-міністром іноземних справ Володимиром Огризком представнику глави держави в автономії Леоніду Жуньку, передає прес-служба представництва президента в Криму.

У листі відзначається, що в Криму існує "неоднозначне відношення деяких представників місцевого політикуму" до планів створення в Сімферополі "дипломатичної присутності" (представницького офісу), що передбачено підписаною 19 грудня 2008 року хартією "Україна-США" про стратегічне партнерство.

У документі також підкреслюється, що, "за роз'ясненням американської сторони, зазначений представницький офіс матиме статус консульства зі штатом 1-2 дипломата".

Огризко пояснив, що порядок відкриття консульських установ регламентується Віденською конвенцією про консульські відносини, а також українським законодавством.

Зокрема, згідно ст.4 конвенції консульську установу можна відкрити на території держави перебування лише за згодою цієї держави, а місце перебування консульської установи, його клас і консульський округ визначається державою, яка буде здійснювати представництво і підлягають схваленню державою перебування.

У той же час ст.134 Конституції визначає, що Крим є невід'ємною складовою частиною України й у межах повноважень, визначених Конституцією, Україна вирішує питання, віднесені до її ведення.

Також Огризко відзначив, що координація дій щодо розміщення диппредставництв, консульських установ і представництв міжнародних міжурядових організацій здійснює МЗС України і питання такого розміщення розглядається на їх письмове звернення, або на звертання уряду, що акредитує державу до МЗС України.

Він додав, що американська сторона після внутрішньодержавного узгодження питання про доцільність консульської установи США в Сімферополі буде запитувати згоду на таке відкриття в України, а не Криму.

"У цьому зв'язку пункт 4 розділу 5 хартії "Україна-США" про стратегічне партнерство можна розглядати як "теоретичну згода" України на відкриття консульської установи США в Сімферополі. Зокрема, у цьому пункті вказано, що Україна "вітає наміри США заснувати дипломатичну присутність у місті Сімферополь", - сказано в листі.

Раніше Верховна Рада Криму направила керівництву України звернення, у якому говориться про недоцільність відкриття представництва або консульства США в Сімферополю. А кримський спікер Анатолій Гриценко заявив, що в хартії "Україна-США" про стратегічне партнерство не зазначений статус даного представницького офісу.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування