Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Румунії шпигунський скандал. До нього приплітають Україну?

Середа, 4 березня 2009, 08:09

У Румунії затримали румунського кадрового військового і громадянина Болгарії, які передавали таємну військову інформацію нібито представнику України, хоча офіційно причетність України до цієї справи не підтверджують.

Неофіційно ж говорять і про те, що покупцем таємниць могла бути й Росія, повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на румунських журналістів.

За повідомленнями, румунський кадровий військовий Флорічел Акім протягом 2002–2007 років переписував зі службових комп’ютерів документи, які становлять державну таємницю, розкриття яких може поставити під загрозу національну безпеку Румунії. Ішлося про дані про військові системи зв’язку, частоти роботи радарів, мапи союзу НАТО, схеми й інші дані про військову техніку тощо.

Отриману інформацію військовий у званні, що приблизно відповідає старшому сержанту, передавав своєму приятелю, громадянину Болгарії Петару Зиколову (або Зикулову).

А той заявив прокурорам, що ці дані від нього отримував неназваний "представник України в Бухаресті", який на початку 2000-х років заприятелював із болгарином і висловив бажання отримувати військову інформацію за суми в 800-1000 доларів.

Українська сторона у вівторок ніяк не коментувала цю справу.

Перший секретар Посольства України в Румунії Петро Макаренко заявив Радіо "Свобода" телефоном: "На даний час коментарів посольство не дає. Найближчим часом буде або прес-реліз, або якесь прес-ком’юніке на сайті посольства – скоріш за все це буде таким от чином. На даний час – без коментарів".

У Міністерстві закордонних справ у Києві в вівторок під вечір на телефонні дзвінки не відповідали. У Службі безпеки України сказали, що нічого про це не знають і вперше почули про це від Радіо "Свобода". У Службі зовнішньої розвідки припускають, що, можливо, якийсь коментар матимуть у середу.

Заява одного з затриманих – єдині слова, що стосуються України, звертає увагу бухарестська кореспондентка Радіо Вільна Європа – Радіо "Свобода" Сабіна Фаті:

"Офіційно про причетність України не йдеться. Неофіційно ж журналістські джерела в Румунії кажуть, що в цій шпигунській справі йдеться про причетність і Росії, і України... Усі офіційні заяви не згадують жодних країн. У документах згадано тільки "іноземні розвідницькі структури з країн – не членів НАТО", - наголошує румунська журналістка.

Газета "Ґиндул" же, посилаючись на свою інформацію, прямо говорить, що таємні дані продавали Росії.

Депутат від Партії регіонів Інна Богословська у вівторок заявила у Верховній Раді, що ще в понеділок із Румунії вислали військового аташе України. Але жодних подробиць чи підтверджень своїх слів вона не навела, а тоді ще міністр закордонних справ Володимир Огризко не зреагував на цей закид.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...