Тимошенко вже забрала весь газ Росукренерго

Середа, 4 березня 2009, 09:59

Енергетична митниця Державної митної служби України цілком розмитнила на національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" газ, на котрий претендувала RosUkrEnergo, заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

"11 млрд кубометрів газу, на котрі претендувала RosUkrEnergo, куплені за договором купівлі-продажу в "Газпрому", цілком розмитнені і є власністю НАК "Нафтогаз України", - сказала Тимошенко журналістам у середу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вона також повідомила, що за цей газ сплачено ПДВ і імпортне мито в лютому.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в ході газових переговорів дала НАК "Нафтогаз України" директиву придбати в російського "Газпрому" право вимоги мінімум на 10,345 млрд куб. м газу RosUkrEnergo загальною вартістю $1,6 млрд за рахунок авансу за послуги транзиту в 2009 році.

Перший заступник глави правління "Нафтогазу України" Ігор Діденко 21 січня повідомив, що в українських ПСГ наразі відсутній природний газ RosUkrEnergo, тоді як НАК, що використовував з початку року понад 4 млрд куб. м газу з ПСГ, сьогодні зберігає в них більш 20 млрд куб. м.

Він також підтвердив наявність у російської сторони серйозних претензій до RosUkrEnergo, однак цим і обмежився.

Пізніше Тимошенко повідомила, що контракт про покупку 11 млрд куб. м природного газу за пільговою ціною $153,9 за 1 тис. куб. м "Нафтогаз України" підписав безпосередньо з "Газпромом".

У свою чергу, RosUkrEnergo спростувала відсутність запасів газу в українських ПСГ і наполягає на тому, що нікому їх не відчужувала.

При цьому екс-глава Держмитслужби і в даний час перший заступник глави СБУ Валерій Хорошковський повідомив, що спірні 11 млрд куб. м газу вже були розмитнені як транзитний газ RosUkrEnergo, що мав бути спрямований у країни Європи. Він відзначив, що змінити статус "транзитного газу" можливо тільки після того, як RosUkrEnergo відмовиться від нього або продасть.

За його словами, швейцарський трейдер направив у Держмитслужбу України лист, у якому не підтверджує дані про переуступку цього газу "Нафтогазу України".

У "Газпрому" заявили, що вони не мають права на газ, що знаходиться в українських підземних сховищах, RosUkrEnergo і уступили "Нафтогазу України" права вимоги винятково на грошову заборгованість у розмірі $1,7 млрд.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News