Онопенко обурився, що Балога робить з суддів "масовку" і влаштовує "провокації"

Середа, 4 березня 2009, 10:17

Голова Верховного Суду Василь Онопенко вважає підхід секретаріату президента до організації його співпраці з представниками судової влади "вкрай неконструктивним і юридично неприйнятним як за формою, так і за способом".

Про це йдеться у заяві Онопенка з приводу наради у президента з питань реалізації судової реформи в Українію, повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Онопенко зазначає, що і він, і голова Ради суддів Петро Пилипчук "однозначно підтримали ініціативу президента щодо проведення 4 березня 2009 року зустрічі з представниками суддівського корпусу".

Проте, за його словами, 2 березня, секретаріат президента повідомив, що розробив власний сценарій "спілкування з суддями" у цей же день і час, призначивши у секретаріаті "нараду з питань реалізації судової реформи в Україні".

"Повідомляючи листом голову Верховного Суду про цей захід, глава секретаріату президента Віктор Балога просить його "підготуватися до виступу" на вказаній нараді і надати пропозиції "щодо шляхів вирішення нагальних питань реформування судової гілки влади", - сказано у повідомленні.

Онопенко заявляє, що "у призначенні таким чином вказаної наради вбачаються порушення конституційного принципу поділу державної влади, відвертий вияв неповаги до суддів як носіїв судової влади, ігнорування правових засад діяльності судів".

"З урахуванням названих обставин це можна навіть розцінити як певну провокацію, спрямовану на створення штучного протистояння глави держави із судовою владою", - заявив він.

За словами Онопенка, президент, "а тим більше працівники його Секретаріату, не вправі призначати суддям наради".

На його переконання, призначення зазначеної наради "є неприпустимим для держави, яка іменує себе правовою, негативно впливає на міжнародний імідж України, принижує статус як глави держави, так і суддів".

"І ще одне – вважаю неприпустимим "використання" певними ділками від політики суддів для "освячення" авантюрних законопроектів чи як "масовки" у їхніх дійствах, які не мають нічого спільного ні з вирішенням реальних проблем судочинства, ні з проведенням справжньої судової реформи", - заявив Онопенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування