Німецька газета про Україну: "Ніхто не контролює процес"

Середа, 4 березня 2009, 15:10

Політичне керівництво України є непередбачуваним, а Захід не хоче псувати відносини з Росією через Україну, однак подолання кризи у ній – загальноєвропейська проблема.

Про це пише німецька газета "Die Welt" у редакційній статті про економічну кризу в Україні, передає "Німецька хвиля".

"Важко врятувати країну, якщо вона того не хоче. Зараз це найбільш справедливо для України", - йдеться в матеріалі.

"Європейська комісія в Брюсселі дивиться з дедалі більшим занепокоєнням у бік Києва. У Берліні уникають називати кризу своїм іменем. Бо за економічним перекосом стоїть питання про майбутнє цієї буферної країни, що зветься "Україна", - вказується в ньому.

Німецька газета зазначає, що дедалі менше зрозуміло, чи зможе Україна наприкінці тижня заплатити російському "Газпрому" за поставки газу в лютому. Якщо ні, наслідки для України, для західних споживачів, але передусім для відносин України, а отже неухильно і відносин Заходу з Росією майже не передбачувані, зазначає "Die Welt".

Водночас, видання наголошує, що буде недостатньо надати кредити, які й так важко знайти "для діжки без дна". Світова економічна криза тяжко вдарила по промисловості України, яка, за словами видання, досі перебуває у процесі трансформації.

"Захід давно втратив свої симпатії до "помаранчевої революції" та її протагоністів, які розсварилися, чи то президента Ющенка, чи то прем’єра Тимошенко. Він також мало схильний посилювати конфлікти з Росією через Україну", - йдеться у статті.

"Комплексне вирішення проблеми шляхом членства України в Європейському союзі відсунулося в далеке майбутнє. Про членство України в НАТО замість американського віце-президента Джо Байдена і французького президента Ніколя Саркозі на мюнхенській конференції з питань безпеки говорила німецький канцлер. Політичне керівництво в Києві вважається майже непередбачуваним", - наголошує газета.

При цьому "Die Welt" зазначає, що посол Росії у Києві Віктор Черномирдін викликав обурення словами, що політичне керівництво України "собачиться", – "але і в західних столицях поширюється безпорадність на тлі кризи в країні з 46-мільйонним населенням, що глибоко розколоте на західні провінції, що традиційно дивляться на захід, та східні частини, де більшість говорить, думає і мріє російською".

"Що стосується майбутнього України, Росія дивиться на меншого брата як на "близьке зарубіжжя", - пише німецька газета, і додає, що минулого літа "російський ведмідь гнівно попередив Захід триматися подалі від Грузії та України й не боїться слова "війна", але зараз і на перспективу в Росії достатньо власних проблем, вона хоче співпрацювати із Заходом і успішно провести зимові Олімпійські ігри в Сочі 2014 року".

"Світова економічна криза застала в Україні суперечки, розгубленість та бездіяльність політиків. Це робить ситуацію непередбачуваною і небезпечною. Ніхто не контролює процес, непорозумінь майже неможливо уникнути як усередині Заходу, так і у відносинах Росії та Заходу. Тим важливіше долати українську скруту як загальноєвропейську проблему", - вважає німецьке видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування