Від Ющенка вимагають до четверга назвати нового главу СБУ

Середа, 4 березня 2009, 16:54

Комітет з питань нацбезпеки у випадку неподання президентом кандидатури на посаду глави СБУ до 10.00 четверга має намір рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект, яким дозволяється парламентові призначати виконуючого обов'язки глави СБУ.

Як повідомив на брифінгу в середу глава комітету Анатолій Гриценко, комітет у середу розглянув 2 законопроекти, що стосуються СБУ.

"Мова йде про те, що вже більш двох років у СБУ немає керівника. Це порушення Конституції, це невиконання президентом свого конституційного обов'язку", - заявив Гриценко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У зв'язку з цим, за його словами, комітет виділив президентові "ніч на визначення кандидатури" на посаду глави СБУ і подачу її на затвердження в парламент".

Якщо ж президент не подасть кандидатуру глави СБУ, то, за словами Гриценка, комітет з нацбезпеки буде рекомендувати парламенту ухвалити в першому читанні законопроект, відповідно до якого Верховна Рада на той період, поки немає голови СБУ, буде призначати тимчасово виконуючого обов'язки.

"Саме тому, якщо президент завтра не внесе кандидатуру на посаду глави СБУ, ми рекомендуємо прийняти в першому читанні цей закон, розуміючи, що є проблема з його конституційністю", - підкреслив Гриценко.

Він також прогнозує, що даний законопроект можуть підтримати більш 300 депутатів.

Також Гриценко вважає, що Служба безпеки України незаконно порушила кримінальну справу за фактом заволодіння посадовими особами НАК "Нафтогаз України" транзитним природним газом і не мала права затримувати представника митниці.

"Служба безпеки України за цією статтею не має права порушувати кримінальну справу і тим більше не має права нікого заарештовувати. Якщо вона це робить, вона порушує закон, виходить за межі своїх повноважень, і за це хтось повинен відповісти", - сказав він.

За його словами, порушувати справу по цій статті - це компетенція Міністерства внутрішніх справ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News