Джерела свідчать, що за діями СБУ в "Нафтогазі" стоїть "РосУкрЕнерго"

Четвер, 5 березня 2009, 08:10

Деякі експерти припускають, що дії представників Служби безпеки України, проведені у "Нафтогазі України" у середу, пов'язані з боротьбою тіньових структур за вплив на газовий сектор України.

Як сказав "Німецькій хвилі" голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, те, що сторонами конфлікту є президентське оточення й "РосУкрЕнерго" з одного боку, та уряд і "Нафтогаз України" з іншого, підтверджує низка відкритих та конфіденційних джерел.

За його словами, розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу на користь української державної компанії, яка за нього і заплатила, однозначно не може вважатися криміналом.

Ескалація внутрішнього протистояння, на думку експерта, послаблює опір України російській енергетичній експансії та шкодить її співпраці з Євросоюзом.

Як відомо представники СБУ у середу увірвались до офісу НАК "Нафтогаз України" – нібито для виїмки документів в рамках розслідування кримінальної справи за фактом заволодіння службовими особами "Нафтогазу" за попередньою змовою групи осіб 6,3 млрд. кубометрів транзитного газу на суму 7,5 млрд. грн., порушеної 2 лютого.

У середу вдень, за словами депутата від БЮТ Андрія Портнова, Шевченківський райсуд Києва ухвалив рішення про призупинення слідчих дій у названій справі.

У середу ввечері представники СБУ покинули адміністративну будівлю "Нафтогазу", заявивши, що не вилучали оригінали контрактів між "Нафтогазом України" і "Газпромом".

Водночас, в СБУ зазначили, що на той момент ще не отримали рішення Шевченківського райсуду Києва про призупинення слідчих дій у відповідній справі.

Президент Віктор Ющенко вважає, що дії сил безпеки у штаб-квартирі НАК "Нафтогаз України" у середу були в рамках закону. Це стверджують і в СБУ.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ці дії СБУ мали на меті паралізувати газову систему України. На переконання Тимошенко, "тіньова корпорація РосУкрЕнерго хоче привласнити 11 мільярдів кубометрів газу, який нині належить Україні".

Команда Тимошенко стверджує, що СБУ діяла під тиском із секретаріату президента, а можливо, - і за наказом самого Ющенка. У президента це спростовують.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News