У СБУ є три претензії до схеми розмитнення газу

Четвер, 5 березня 2009, 10:46

Слідчі Служби безпеки України висувають претензії до схеми розмитнення спірних 11 млрд кубометрів газу на користь НАК "Нафтогаз України".

Про це заявило газеті "Комерсант-Україна" джерело, близьке до "Нафтогазу України", в офіс якої в середу увірвалися співробітники СБУ.

Співрозмовник газети каже, що в СБУ три претензії до схеми.

"Нафтогаз", маючи право вимоги боргу в $1,7 млрд, нібито не мав права продавати 11 млрд кубометрів газу "Газпрому".

Крім того, НАК, як резидент України, не мала права володіння цим обсягом газу в режимі транзиту і, перш ніж продати його "Газпрому", мала його розмитнити і заплатити 20% ПДВ, а потім – 35% експортного мита.

У той же час, народний депутат від БЮТ Андрій Портнов, який брав участь у підготовці даної схеми, вважає її цілком законною.

"Відповідно до Господарського кодексу, з того моменту, як НАК отримала право вимоги, вона вже стала власником цього газу і тому мала повне право продати його "Газпрому". Ніякого порушення законодавства тут не було", - заявив Портнов.

Утім, із цим не згодні опитані виданням юристи.

"У договорі чітко прописано, що передається лише право вимоги боргу, але не сам борг. Будь-який суд оскаржить таке рішення про продаж цього газу", - каже юрист компанії "Бондар і Бондар" Олександра Нікітіна.

Вона також стверджує, що через несплату ПДВ і експортного мита співробітники НАК можуть бути обвинувачені за ст. 201 КК ("контрабанда").

Як відомо, 20 січня НАК уклала договір уступки боргу з ВАТ "Газпром". Відповідно до нього, "Нафтогаз" заплатив "Газпрому" $1,7 млрд (раніше оплачених "Газпромом" у рахунок передоплати за транзит газу), а той передав право вимагати цю суму чи газ в обсязі 11 млрд кубометрів зі швейцарської компанії RosUkrEnergo.

Наприкінці січня "Нафтогаз" звернувся у Держмитницю з проханням розмитнити газ на підставі угоди уступки боргу. Однак тодішній голова Держмитниці Валерій Хорошковський відмовився це зробити, пославшись на незаконність процедури.

Тоді НАК уклала з "Газпромом" новий договір і в середині лютого, ґрунтуючись на договорі уступки, продала йому спірні 11 млрд кубометрів газу RosUkrEnergo за ті ж $1,7 млрд. А "Газпром" продав ці обсяги назад "Нафтогазу".

Останній договір купівлі-продажу і став підставою для розмитнення газу на користь "Нафтогазу" Енергетичною регіональною митницею.

Як відомо представники СБУ в середу увірвалися в офіс "Нафтогазу України" – нібито для виїмки документів у рамках розслідування кримінальної справи за фактом оволодіння службовими особами "Нафтогазу" за попередньою змовою групи осіб 6,3 млрд. кубометрів транзитного газу на суму 7,5 млрд. грн., порушеної 2 лютого.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування