Регіонали хочуть обирати президента в Раді

Неділя, 8 березня 2009, 12:55

Перший віце-спікер Верховної Ради, член фракції Партії регіонів Олександр Лавринович за перехід від парламентсько-президентської форми правління до парламентської.

Про це він сказав в ефірі "Нашого радіо", повідомляють Українські новини.

"Я прихильник того, щоб перейти до парламентської республіки", - заявив Лавринович.

Перший віце-спікер зазначив, що досить ефективною може бути й президентська модель форми правління, але доцільність її встановлення в кожній країні визначається національними традиціями.

"Якщо зберегти парламентсько-президентську (республіку) із прямими виборами президента, незалежно від того, що буде прописано в Конституції, буде обов'язково два центри (президент і прем'єр-міністр), які будуть мати однакову легітимність, і можливість ефективного функціонування буде залежати виключно від політичної культури", - зазначив він.

На думку Лавриновича, в українських політиків недостатній рівень політичної культури й тому більш ефективною для країни буде парламентська модель правління.

Він підкреслив, що такий вид республіки дасть можливість визначити відповідальною за те, що відбувається в країні, більшість, яка сформована в парламенті.

Перший віце-спікер також зазначив, що в умовах парламентської республіки глава держави обирається парламентом.

Він допустив, що в 2009 році фракції Партії регіонів і БЮТ в Раді можуть об'єднати зусилля з метою внесення змін до Конституції, у тому числі й для зміни форми правління.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування