Ющенко пропонує економити на неефективних посольствах?

Середа, 1 квітня 2009, 10:16

Президент Віктор Ющенко закликає уряд та депутатів забезпечити нормальне функціонування української зовнішньополітичної системи, оскільки ситуація на валютному ринку України створила для МЗС додаткові труднощі.

Про це повідомив заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, передає прес-служба секретаріату.

Гончарук пояснив, що левова частка видатків МЗС здійснюється в іноземних валютах.

"Президент вважає за доцільне підкреслити, що розв'язання порушених проблем має бути не лише задачею МЗС, і закликає парламент та Кабмін зробити усе необхідне для забезпечення нормального функціонування усієї зовнішньополітичної системи нашої держави", - наголосив Гончарук.

"Президент переконаний, що навіть в умовах фінансово-економічної кризи під оптимізацією зовнішньополітичної діяльності слід розуміти не механічний перерозподіл заощаджених за рахунок економії чи від закриття окремих посольств коштів", - сказав він.

"А цілеспрямовані заходи політичного, адміністративного та фінансового характеру, які забезпечать найвищу віддачу на пріоритетних напрямках зовнішньої політики в цілому та активну професійну належним чином матеріально забезпечену роботу кожного дипломата зокрема", - підкреслив Гончарук.

При цьому у дорученні МЗС Ющенко висловив чіткі та багатопланові критерії визначення ефективності діяльності посольств та представництв, які включають у себе забезпечення активності двостороннього політичного діалогу, захисту прав та інтересів громадян України, динаміку росту товарообігу, інформаційну та аналітичну роботу, активність діяльності, спрямованої на захист інтересів української діаспори.

Він також зазначив, що в рамках виконання рішення РНБО, яким серед іншого, уряду було доручено скоротити на 20% видатки на утримання органів управління, на початку року МЗС внесло на розгляд президента пропозиції щодо оптимізації зовнішньополітичної діяльності.

За словами Гончарука, президент схвалив деякі заходи: введення мораторію на відкриття нових дипломатичних представництв та скорочення видатків на утримання існуючих установ (скорочення автопарку, засобів зв'язку, зменшення видатків на проведення протокольних заходів, оренду резиденцій та житлових приміщень за кордоном); введення мораторію на заповнення вакантних посад.

"Разом з тим, президент, виходячи з розуміння того, що зовнішньополітична служба є не лише важливим атрибутом державності, але і ефективним механізмом захисту інтересів держави та громадян, доручив МЗС доопрацювати та внести повторно на його розгляд комплексні пропозиції щодо оптимізації зовнішньополітичної служби", - додав він.

Раніше деякі посольства повідомили, що останнім часом мають проблеми з виплатами їхніх командировочних, оренди приміщень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування