Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка є указ про розпуск Ради – не новий

Середа, 1 квітня 2009, 15:55

Політологи вважають, що депутати убезпечили себе від можливого розпуску Верховної Ради і призначення дострокових парламентських виборів, затвердивши дату проведення чергових президентських виборів 25 жовтня 2009 року.

Так, політолог Володимир Фесенко зазначив, що при голосуванні про призначення дати президентських виборів депутати керувалися двома мотивами: "швидше позбутися Ющенка" і побоюванням призначення президентом дати проведення позачергових виборів ВР.

"Якщо вибори призначені на 25 жовтня, отже, дострокові парламентські вибори можуть відбутися не пізніше 25 квітня за Конституцією. За півроку до дати президентських виборів не може розпускатися парламент", - зазначив політолог.

"Якщо президент оскаржуватиме це в Конституційному Суді, що імовірно, то це відбудеться не швидко. Я думаю, не раніше травня, і відповідно, план уже буде зруйновано. Це план виборів (парламентських), що можуть пройти в червні або на початку липня", - сказав він.

Водночас Фесенко наголосив, що вищезгадане рішення депутатів "сумнівне з правової точки зору": "Рішення це продовжує традицію неправових рішень. Традиція, що почалася в грудні 2004 року й успішно продовжується і зараз".

У свою чергу політолог Кость Бондаренко також зазначив: "Депутати прекрасно розуміють, що якщо дату призначено, то президент має право розпуску парламенту тільки до 25 квітня, тобто в нього є тільки три тижні на те, щоб розпустити парламент".

Бондаренко вважає обґрунтованою дату 25 листопада і сумнівається в тому, що президенту Віктору Ющенку вдасться домогтися її зміни, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Депутати, відштовхуючись від 10 статті діючої Конституції,... призначили дату виборів. Це - абсолютно нормальне явище, і я думаю, що в даній ситуації навряд чи є якась можливість протистояти або якось оскаржувати це рішення", - сказав політолог.

"Я думаю, що якщо він (президент) звернеться до КС, то КС може винести зовсім інший вердикт - 400 голосів депутатів це більш ніж достатньо. Більш того, у Конституції написано, що саме Верховна Рада встановлює дату проведення виборів", - додав він.

На думку Бондаренка, "у даній ситуації президенту зрозуміло, що протягом трьох тижнів знайти адекватний привід, щоб розпустити парламент повторно, у нього немає".

"Єдине, до чого може апелювати президент, це те, що указ про розпуск парламенту, який він підписав торік, дотепер не анульовано, а тільки припинено у дії, тому він зможе його запускати неодноразово", - сказав експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування